Kosovski predsednik Hašim Tači sastao se juče na kratko u Ankari sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim. Ovaj susret, koji se dogodio na marginama inauguracije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, odmah je ovekovečen na fotografiji i objavljen na Tačijevom nalogu na Fejsbuku.

Ovde zapravo nije reč o zvaničnom sastanku, već o sastanku na događaju kome su obojica prisustvovali i gde su razmenili nekoliko rečenica.

Da je razgovarao sa Medvedevim Tači je sam obavestio javnost i naveo da je Medvedeva ukratko upoznao sa dešavanjima na Kosovu i u regionu.

- Pozvao sam premijera Medvedeva da uspostavi početnu komunikaciju između naše dve zemlje. Takođe smo razgovarali o završnoj fazi normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, i složili se da će eventualni sporazum doneti dugoročni mir Zapadnom Balkanu - napisao je Tači.

 

Međutim, pitanje je da li se ovaj susret može protumačiti kao neki ozbiljniji korak u odnosima između Prištine i Moskve, ili je reč o samo kurtoazno razmenjenih nekoliko rečenica na marginama događaja? Šta Tači zapravo želi od Rusije?

Mada o ovome u ruskoj ambasadi u Beogradu za "Blic" nisu želeli da govore, analitičari smatraju da je to pokušaj prištinskih vlasti da utiču na Rusiju, kao važnog svetskog igrača. Međutim, otvoreno je pitanje kakav je inters Rusije da se njihov premijer slika sa Hašimom Tačijem.

Razgovori "na vrhu"

Za karijernog diplomatu, bivšeg ambasadora u Belorusiji i člana Foruma za međunarodne odnose Srećka Đukića, ovo je najverovatnije bio susret u prolazu, na nekoliko minuta, a ne zvaničan sastanak. Ipak, ističe, i kao takav ovo je bio razgovor na visokom nivou.

- Ovo je za Prištinu jako važno jer ona ima dobro razrađenu metodologiju rada kada je reč o zemljama koje nisu priznale kosovsku nezavisnost. U tom smislu, Rusija je važna jer nije priznala Kosovo, pa čak više i od Kine, jer je ruski stav vezan za stav Beograda - objašnjava on.

Srećko Đukić

*Srećko Đukić, FOTO: EVROPSKI POKRET U SRBIJI / PROMO

Po njegovom sudu, prištinski zvaničnici žele na sve načine da omekšaju pozcije Moskve, jer verovatno veruju da će preko nje omekšati i poziciju Srbije.

- Istina je da su ovo bili razgovori "na vrhu", ali ne treba smetnuti sa uma da komunikacija Prištine i Moskve postoji godinama unazad, ali bez priznavanja Kosova kao nezavisne zemlje - priča on, i objašnjava da već 15 godina na Kosovu radi kancelarija Ambasade ruske federacije iz Beograda, da je u njoj zaposleno desetak diplomata, i da imaju diplomatski imunitet.

U tom smislu, kaže, ovo nije neka naročita novina s obzirom da komunikacija postoji vrlo uredno, ali i jeste u smislu što je ovo prvu put da dva visoka zvaničnika razgovaraju.

 

Isti slučaj je, kaže, i sa Grcima i Kinezima, koji takođe ne priznaju Kosovo, ali imaju svoje predstavnike u južnoj srpskoj pokrajini.

Rusi razgovaraju sa Prištinom

Politički analitičar prištinskog Instituta za međuetničku afirmaciju Fatmir Šeholi navodi da je Kosovu u interesu da razvija dobre odnose sa svim zemljama, pa i sa Rusijom, i da bi tako trebalo posmatrati ovaj razgovor.

- Kako god odnosi Moskve i Prištine bili predstavljani u medijima na loš način, činjenica je da Rusija ima kancelariju na Kosovu, i da komunikacija postoji. Ovaj sastanak Tačija i Medvedeva možda se može posmatrati i kao korak ka otvaranju jednog zanimljivog i značajnog poglavlja kada je Kosovo u pitanju - kaže Šeholi.

Fatmir Šeholi

*Fatmir Šeholi, FOTO: YOUTUBE

On navodi da veruje da su Tači i Medvedev razmenili mišljenja i o tome šta će se dešavati sa Kosovom u narednom periodu, s obzirom na dijalog Beograda i Prištine, i to da se ulazi u poslednju, završnu fazu razgovora.

- Moramo imati na umu da Rusija, SAD, ali i ostali igraju svoju ulogu u ovom procesu - priča on.

Šeholi navodi da trenutni, zvaničan stav Rusije po pitanju Kosova nije nepoznanica pa je, kaže, i u tom kontekstu značajan susret dva političara.

- Ali, isto tako je u više navrata iz Moskve isticano da će za Rusiju biti prihvatljivo rešenje koje dogovore Beograd i Priština. Teško je sada reći, ali ćemo u narednom periodu videti da li je ovaj razgovor zapravo značio i neki novi korak u budućnost kada je reč o odnosima dve zemlje - priča Šeholi, i navodi da je veoma važna stvar to što je Medvedev pristao da razgovara sa Tačijem.

Poslednjih godina nije bilo situacija u kojima su se visoki zvaničnici Rusije i iz Prištine sretali na sastancima i događajima, niti je javnost znala da među njima postoji komunikacija. Svojevremeno je nekadašnji kosovski premijer Agim Čeku bio u poseti ruskoj Dumi, nakon čega sastanaka na visokom nivou nije bilo.

(Blic.rs / Lana Gedošević)

Scroll to top