BalkansPress

Dobro došli!

Posle više od sto godina, Vladimir Putin je prvi ruski državnik koji je prisustvovao svadbi u inostranstvu. Pre njega je, u maju 1913, poslednji ruski car Nikolaj Drugi bio na svadbi ćerke jedinice nemačkog imperatora Vilhelma Drugog. Istoričari su zapisali da je pored ruskog cara na svadbi Viktorije i princa Ernesta Hanoverskog bio i britanski kralj.

Raspadom mnogobrojnih carevina i kraljevina nestala je i dugogodišnja tradicija rodbinskog povezivanja na najvišem nivou, a svadbe su dobile obeležja privatnosti. To je jedan od razloga što je vest o dolasku Putina na svadbu austrijske ministarke spoljnih poslova Karin Knajsl (53), koja se u subotu udala za Volfganga Mejlingera (54), iznenadila širu javnost.

Veselje je bilo u mestu Gamlic, nedaleko od Graca. Hotel "Čepe" se nalazi na bregu i okružen je vinogradima.

 

Ne samo zapadni, već i ruski analitičari su pokušali da odgonetnu zašto je Putin u maju tokom boravka u Beču prihvatio poziv Karin Knajsl da bude gost na njenoj svadbi. Mnoge je zbunjivala "politička asimetrija", jer je Putin predsednik države, a Karin "samo" ministarka spoljnih poslova.

Putin je prihvatanjem tog poziva samo potvrdio ono što čini često u Rusiji - da je normalan čovek, bez obzira na visoku funkciju.

PROČITAJTE: MESEČNI HOROSKOP za vreme prelaska Sunca preko Device od 23. avgusta do 22. septembra

Onima koji neprestalno gledaju kako zapadni mediji demonizuju Putina i predstavljaju ga kao opasnog čoveka, njegov dolazak u Južnu Štajersku na porodično slavlje ministarke spoljnih poslova Austrije može da nametne pitanje: preteruje li Zapad portretišući ruskog predsednika samo u crnim bojama?

*Karin Knajsl i Volfgang Mejlinger

Oko poziva Putinu da dođe na svadbu austrijske ministarke Karin Knajsl se digla tolika buka da je moralo da reaguje Ministarstvo spoljnih poslova Austrije, koje je objasnilo da se radi o privatnom veselju i da nema nikakvu političku pozadinu.

Ruski komentatori s pravom kažu da nikakva uveravanja Kremlja da je reč o privatnoj poseti neće moći u to da ubede one na Zapadu koji uporno vide u svakom Putinovom koraku i gestu proračunati politički potez.

 

U Moskvi visoko cene to što se Austrija nije priključila "orkestru" evropskih zemalja koje su pod pritiskom SAD donele sankcije i proterale ruske diplomate, kaznivši ih tako zbog afere "Skripalj".

PROČITAJTE: ŠOK ZA VOZAČE: Ruski vojni avioni sletali nasred puta (VIDEO)

Svadbi u Južnoj Štajerskoj prisustvovao je i austrijski kancelar (premijer) Sebastijan Kurc, pa je to bila prilika da razgovora sa svojim prijateljem Putinom.

*Mlada sa premijerom Sebastijanom Kurcom

POKLON RF

Zajedno s Putinom, na svadbu austrijske ministarke došao je i ansambl donskih kozaka. Desetak članova kozačkog hora pevalo je pesme i zabavljalo goste. Troškove transporta kozačkog hora platila je administracija predsednika RF.

PUTINOVA ZDRAVICA NA NEMAČKOM

Predsednik Putin je na svadbi održao zdravicu na nemačkom jeziku. Poželeo je mladencima srećan brak i sve najbolje u životu. Po ruskoj tradiciji na kraju je uzviknuo više puta ,,gorko,, što je zapravo poziv slavljenicima da se poljube pred gostima i tako pokažu da su srećni.

Putin je domaćinima poklonio samovar iz Tule i sliku brdovitog pejzaža.

 

Po dolasku u Nemačku Putin je novinarima kazao da je zadovoljan što je bio u privatnoj poseti Štiriji ili kako bi mi rekli Štajerskoj na svadbi Karine i Volfganga. Raspoloženi Putin je ponovio: bilo je to vrlo dobro privatno putovanje.

 

PROČITAJTE: ŠOKANTNO PREDVIĐANJE RUSKOG EKSPERTA: Neće biti podele Kosova nego zauzimanje novih srpskih teritorija!

(BalkansPress / novosti.rs)

Scroll to top