Džon Mekejn, jedan od najuticajnijih američkih senatora preminuo je u 81. godini nakon borbe sa tumorom na mozgu koji mu je dijagnostikovan sredinom 2017. godine.

Karcinom mu je otkriven tokom operacija uklanjana krvnog ugruška iznad oka. U decembru iste godine je napustio Vašington, a u petak je, prema saopštenju porodice, odlučio da prekine da uzima terapiju.

Njegova supruga Sindi saopštila je na Tviteru: “Preminuo je onako kako je i živeo, pod svojim uslovima, okružen ljudima koje je voleo, u mestu koje je najviše voleo”.

 

Mekejn je rođen 29. avgusta 1936. godine u američkoj pomorskoj bazi u zoni Panamskog kanala – američkoj teritoriji u to vreme. Sin i unuk admirala, Mekejn je bio pilot tokom rata u Vijetnamu.Nakon što mu je 1967. godine oboren avion, proveo je više od pet godina u zarobljeništvu.

U zatvoru je često bio mučen, zbog čega je imao trajne fizičke posledice, a dve godine je proveo u samici. U Senatu je bio žestok protivnik surovih metoda ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

*FOTO: AP

Džon Mekejn je u Senatu zastupao Arizonu u šest mandata, a 2008. godine je bio i predsednički kandidat Republikanske stranke. Na izborima je izgubio od Baraka Obame, prvog afro-američkog predsednika SAD.

Odajući poštu svom nekadašnjem političkom rivalu, Obama je u saopštenju naveo da su on i Mekejn, uprkos “potpuno različitim životnim iskustvima” i političkim razlikama, delili “vernost nečem višem – idealima za koje su se generacija Amerikanaca i imigranata borile, marširale i žrtvovale se”.

 

U Senatu je bio poznat kao konzervativac, ali je sarađivao je sa demokratama na pitanjima reforme imigracionog sistema, klimatskih promena, finansiranju kampanje.

Nedugo nakon što je oboleo od raka, održao je govor u Senatu 25. jula 2017. godine u kojem je, između ostalog, pozvao republikanske kolege da se suprostave Trampu, a sve članove Kongresa da rade zajedno da bi Amerika i dalje bila “svetionik slobode” u svetu.

Na Tviteru se od političkog rivala oprostio i američki predsednik. Tramp je izjavio saučešće porodici preminulog senatora.

Senator Džon Mekejn bio je zainteresovan za dešavanja na Balkanu i često je putovao u zemlje našeg regiona. Takođe je bio snažan zagovornik članstva Crne Gore u NATO-u, a u martu 2018. godine je odlikovan Ordenom crnogorske zastave prvog stepena zbog doprinosa razvoju bilateralnih odnosa SAD i Crne Gore.

Mekejn je poznat kao američki političar koji je podržao sve vojne intervencije, pa i agresiju na Jugoslaviju 1999. godine, a zalagao se i za kopnenu invaziju.

Scroll to top