Objavljen je trenutak u kada je u četvrtak izboden nožem Žair Bolsonaro, kandidat krajnje desnice na brazilskim predsedničkim izborima sledećeg meseca.

Ovaj kontroverzni političar, koji nadmoćno vodi u anketama za prvi krug izbora u Brazilu 7. oktobra, napadnut je dok su ga obožavaocii nosili na ramenima kroz grad Žuiz de Fora na jugoistoku Brazila.

Na snimku napada vidi se kako je napadač nožem ubo Bolsonara u stomak. Njegov sin je na Tviteru objavio kako je uboden u jetru, pluća i creva. Odmah je odvezen u bolnicu na hitnu operaciju.

- U bolnicu je stigao skoro mrtav. No čini se kako je sad stabilno - napisao je njegov sin Flavio Bolsonaro.

 

Napadač je uhapšen odmah nakon napada. Identifikovan je kao Adelio Bispo de Oliveira. Policiji je rekao da su ga nakon napada Bolsonarove pristalice pretukli.
Predsednik Nacionalne federalne policije, Luis Boudens, rekao je kako izgleda da je napadač mentalno poremećen.

- Naši agenti su rekli kako je nakon napada rekao da ga je Bog poslao na ovu misiju. Nije im se činio mentalno stabilan. Nije očekivao ni da će tako brzo biti uhapšen - rekao je Boudens.

Bolsonaro je bivši vojni kapetan, veliki je poštovalac vojne diktature, sklon je rasističkim ispadima i homofobnim izjavama. Hvalio se da će "pobediti već u prvom krugu", a prema anketama u prvom krugu dobija 22 posto glasova. Sredinom avgusta ankete su mu davale 20 posto. Predviđa se da će biti poražen u drugom krugu.

Bivšeg predsednika Brazila, čija je kandidatura poništena, ali koji je sve dosad bio glavni favorit, najverovatnije će zameniti kandidat levice Fernando Hadad.

Scroll to top