Ruski IL-20 u kojem se nalazilo 14 ljudi je oboren raketom sirijskog kompleksa S-200, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Izraelski avioni namerno stvorili opasnu situaciju u području Latakije u Siriji. Krijući se iza ruskog aviona, izraelski avioni su ga stavili pod udar sirijskih PVO, saopštilo je ministarstvo odbrane Rusije.

Izrael nije upozorio rusku grupu u Siriji da namerava da izvodi operaciju u području Latakije. 

Oni su dodali da su izraelski radari morali da primete ruski avion koji se spremao da sleti.

„Provokaciju Izraela smatramo neprijateljskim aktom. Zbog neodgovornih akcija izraelske vojske poginulo je 15 ruskih vojnika. To uopšte nije u duhu rusko-izraelskog partnerstva“, izjavio je portparol ruske vojske general Igor Konašenkov.

„Imamo pravo da adekvatno odgovorimo“, dodao je on.

 

ŠOJGU: IZRAEL JE POTPUNO KRIV

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je danas u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom da je Izrael odgovoran za obaranje ruskog vojnog aviona u Siriji, javila je ruska državna televizija.

PROČITAJTE: DRŽAVLJANKA SRBIJE POKUŠALA DA PROKRIJUMČARI ROLEKS VREDAN 1,5 MILIONA: Iznenadićete se kad čujete šta je rekla carinicima (FOTO)

Ruska televizija prenela je saopštenje Ministarstva odbrane da je Šojgu Libermanu rekao da je Izrael "potpuno kriv" za smrt 15 ljudi.

Šojgu je rekao da Rusiju nije bila obaveštena o operaciji Izraela u toj oblasti uprkos posebnoj liniji komunikacije između dve zemlje koja bi trebalo da spreči takve nesreće.

On je dodao da Rusija "zadržava pravo" da odgovori na postupke Izraela.

Scroll to top