BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Rusije Vladimir Putin izdao je naredbu da se odmah započne izgradnja gasovoda Južni tok.

Kako saznajemo, pokrenuta je hitna organizacija sprovođenja ove naredbe, a Srbija je određena za centralno čvoriste ovog gasovoda, što nam daje stratešku poziciju.

Izvesno je da će krak ovog gasnog koridora proći kroz Srbiju, a novi gasovod Južni tok treba da bude nastavljen na gasovod Turski tok, koji je još uvek u izgradnji.

 

Podsetimo, izgradnja gasovoda Južni tok je prekinuta sredinom 2014. zbog neslaganja Rusije i Evropske komisije oko uslova njegove izgradnje, i to u Bugarskoj, gde je u oktobru 2013. napravljen prvi var. Bugarska je u aprilu 2014. razmontirala ovaj prvi spoj cevi, a na ovu odluku je, pored nezadovoljstva Brisela, u velikoj meri uticao i pritisak SAD.

PROČITAJTE: AMERIČKA PRETNJA: Rusija da ukloni rakete, ili ćemo mi to uraditi

Velika potražnja za gasom iz Rusije uticala je ipak da se projekat Južni tok donekle zameni projektom Turski tok. Gasprom je 7. maja 2017 počeo izgradnju pomorskog dela novog gasovoda, čiji projekat predviđa izgradnju dve linije kapaciteta 15,75 milijardi kubnih metara. Prva linija namenjena je turskim potrošačima i bilo je planirano je da se pusti u rad u martu 2018. godine, dok bi se preko druge linije gasom snabdevale zemalje južne i jugoistočne Evrope.

PROČITAJTE: ZAPAD PRETI SRBIJI: Ako krenete na Kosovo, imaćete rat!

*foto: Kurir

Južni tok najavljivan kao posao veka za Srbiju

Ugovor o izgradnji Južnog toka bio je je deo velikog Energetskog sporazuma o faznoj saradnji između Srbije i Rusije, i o njemu su predstavnici vlasti govorili kao o poslu veka koji Srbiji treba da donese više od dve hiljade novih radnih mesta, posao za desetine građevinskih firmi, ekonomski bum i ulazak Srbije u unosne poslove s transportom prirodnog gasa. Deonica kroz Srbiju trebalo je da bude dugačka oko 400 kilometara. Prema zvaničnim najavama, trebalo je da košta ukupno oko 1,7 milijardi evra, od kojih je Srbija trebalo da uloži oko 830. Predstavnici vlasti najavljivali su ranije da će godišnji prihod od tranzitnih taksi kada se izgradi Južni tok biti čak od 200 do 500 miliona evra za Srbiju.

(BalkansPress / kurir.rs)

Scroll to top