Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da su se on i Putin dogovorili tokom nedavnog telefonskog razgovora da će se uskoro sastati kako bi razgovarali o saradnji u Siriji.

– Složili smo se da se uskoro sastanemo i da nastavimo sa važnom koordinacijom između naših oružanih snaga – rekao je Netanjahu na sastanku vlade u Jerusalimu, prenosi Rojters.

Štaviše, Netanjahu je naglasio da će Izrael nastaviti svoje vojne operacije protiv iranskih snaga i libanskog Hezbolaha u Siriji uprkos tenzijama sa Rusijom.

 

– Izrael će stalno delovati kako bi sprečio Iran da se vojno poveže sa Sirijom i preda smrtonosno oružje Hezbolahu u Libanu – rekao je Netanjahu.

PROČITAJTE: Izraelci tvrde da im S-300 ne može ništa! IZ MOSKVE STIGAO BRUTALAN ODGOVOR

Rusko-izraelski odnosi doživeli su veliki pad sredinom septembra, kada je ruski obaveštajni avion „Il-20“ greškom oboren od sirijkog PVO tokom izraelskog vazdušnog napada na sirijski grad Latakija. Tada je Rusija optužila Izrael da je odgovoran za incident i rekla da je vazdušni napad Izraela bio neprofesionalan.

 

Nakon incidenta, Rusija je odlučila da snabdeva Siriju naprednim sistemima protivvazdušne odbrane S-300 kako bi osigurala svoje osoblje raspoređeno u zemlji. To je dovelo do daljih tenzija u odnosima između Rusije i Izraela, da bi Izrael najavio da će nastaviti svoje akcije u Siriji. Izraelsko rukovodstvo se nada da će predstojeći sastanak između Netanjahua i Putina verovatno olakšati napetost između dveju država. Tako će Tel Aviv moći da izbegne dalje posledice svog nedavno demonstriranog „neprijateljskog“ pristupa prema Rusiji.

PROČITAJTE: ĐUKANOVIĆ: Rusi i Putin hoće da me ubiju!

(BalkansPress / Pravda)

Scroll to top