Kineske berze su u padu, jer je investitore unervozila odluka Narodne banke Kine da sreže nivo obaveznih rezervi banaka u nastojanju da postakne privredni rast.

PBOC je u nedelju najavila meru smanjenja nivoa obaveznih rezervi, odnosno količine gotovine koju većina komercijalnih banaka mora da drži u centralnoj banci, navodi CNBC.

Aktuelni nivo obaveznih rezervi iznosi 15,5 odsto za velike institucije i 13,5 odsto za manje banke, a od 15. oktobra biće smanjen za 100 bazičnih poena, saopštila je centralna banka.

 

„Smanjenje obaveznih rezervi za 1,0 odsto je bilo neočekivano, jer će osloboditi oko 700 milijardi juana (oko 101,72 milijarde dolara) u kineski bankarski sistem“, ocenjuje Fransis Lun iz kompanije Geo Sekjuritis za CNBC.

„To je zaista dosta novca. Mislim da je vlada zabrinuta da će ekonomija usporiti i da će tržište akcija pasti“, rekao je Lun.

Većina berzi u kontinentalnom delu Kine je zbog takve odluke centralne banke danas u padu, pri čemu su šangajski i šenženski indeks izgubili više od 3,0 odsto vrednosti tokom trgovačkog dana.

Akcije svih vodećih kineskih banaka su takođe pale nakon odluke PBOC-a, pri čemu su deonice „Industrijal end komeršal benk ov Čajna“ pale za čak 3,8 odsto, banke „Čajna konstrakšen“ za više od 4,0 odsto, a „Agrikalčer benk ov Čajna“ za 2,5 odsto.

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top