Kako se predsednik tzv. Kosova našao iza šefa ruske države na svečanoj bini. Više zemalja će se domaćinu žaliti zbog protokola...

On se našao na "najboljoj poziciji", iako je dobro poznato da nikakve veze sa pobednicima Velikog rata nema. Televizijske kamere često su hvatale u kadar predsednika tzv. Kosova odmah iza leđa vodećih zvanica, domaćina Makrona, predsednika SAD i Rusije, Donalda Trampa i Vladimira Putina i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Svi su se pitali otkud Tači tu, praktično na centralnoj poziciji. Prema saznanjima "Novosti", on je "počasnu stolicu" izlobirao i tako se našao u elitnom društvu svetskih lidera.

Zbog ovog gafa domaćina, više zemalja će zvanično postaviti pitanje zbog protokola i rasporeda sedenja. Među njima su Rusija, Turska, Irska... "Novosti" su pokušale da od domaćina saznaju ko je i kako ustanovljavao raspored, ali su nam u Jelisejskoj palati samo rekli da je tako bilo predviđeno protokolom.

 

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je iznenađen ovakvim rasporedom sedenja:

- Nisam shvatio po kom redu su to radili. To nije imalo veze s azbučnim redosledom. U mojoj blizini su bili ljudi iz Letonije. A "L" i "S" baš ne idu jedno uz drugo. Ne znam kako je neko to ređao. A da pravim skandal tamo, složićete se, niti je bilo mesta, niti je imalo smisla.

Sve to teško je palo predsedniku Srbije:

- Moje je da čuvam interese zemlje i da ne podilazim sopstvenim strastima i emociji. A možete da mislite kako mi je bilo. Čini mi se da sam sve vreme gledao u zemlju i ekran, ne verujući šta vidim ispred sebe, znajući kolike je žrtve podneo srpski narod u Prvom svetskom ratu.

OKRENUO MU LEĐA - Predsednik Srbije je preneo i kako je Hašim Tači pokušao da priđe ruskom predsedniku, iza koga je sedeo: - Pozdravio sam se sa predsednikom Putinom, razgovarao s njim, rekao mu da ga čekamo u Beogradu. Onda mu je iza leđa došao Tači. Naravno, Putin, kao i svakom drugom, pruža ruku. Čim je shvatio ko je, okrenuo se drugim predstavnicima.

Vučić je naglasio da je u trenutku morao da donosi odluku šta da uradi, da li da ostane, da se rukuje sa Trampom i Putinom, da bi im govorio o Srbiji, ili da odmah izađe.

- Mislim da sam doneo ispravnu odluku, da sačuvamo poziciju naše zemlje. Ili ćete da budete deo sveta, ili sami sebe da isključite. A ja da isključujem Srbiju iz sveta, i zbog njihovih grešaka, i zbog naših slabosti u prošlosti, niti mogu, niti hoću, ma koliko da mi je knedla bila u grlu. Morao sam da se ponašam dostojanstveno, da držim do ponosa svoje zemlje i našeg naroda i da nas predstavljam na najbolji mogući način.

 

Vučić je pretpostavio o čemu se, tu, zapravo, radi.

- Tačno na šta sumnjam, to se i desilo, a o tome ne smem i ne mogu da govorim javno. Čini mi se da je ta moja sumnja jedina koja bi bez ikakve greške pogodila šta se tu stvarno dogodilo - rekao je Vučić.

I KOLINDA DOBRO PROŠLA - Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović takođe je dobro prošla, jer se našla u prvom redu. - Za predsednicu Hrvatske bi nekog smisla moglo da bude, da to ima veze sa abecednim redom, iako su se iskazali u Prvom svetskom ratu, doduše na suprotnoj strani - rekao je Vučić.

On je naglasio da raspored sedenja nikako ne odražava važnost i zasluge kao ni pozicije na Zapadnom Balkanu.

- Makron će doći u Beograd. Sumnjam da će ići u Prištinu. I Putin će doći u Beograd. U Prištinu teško da će ikada ići. Angela Merkel će doći u Beograd, nisam siguran da će u isto vreme doći u Prištinu, iako je priznala Kosovo - rekao je Vučić.

Posle svega, Vučić je pozvao građane Srbije da na najlepši mogući način dočekaju francuskog predsednika, da pokažemo šta je to srpsko gostoprimstvo i kako mi vidimo prijateljstvo.

- Ako mislite da imate pravo da se toliko ljutite na Francuze, a što onda, uopšte, razgovaramo sa Amerikancima? A ja mislim da treba da razgovaramo. Amerikanci su to sve sproveli u delo. Oni su najveći i najznačajniji sponzori kosovske nezavisnosti. Mislite li da Srbija može da gura napred, a da nema dobre odnose s Amerikom?

Scroll to top