Francusku je juče pogodio novi teroristički napad koji je u Strazburu izveo radikalni islamista. Prema podacima dostupnim sinoć do ponoći, koji nisu bili definitivni, ubio je četvoro ljudi, a jedanaestoro ranio, od kojih su neki bili u veoma teškom stanju. Policija je u tom trenutku još uvek tragala za njim.

Bilo je nešto pre 20 sati, kada je napadač, identifikovan kao Šerif S, rođen 1989. godine u Strazburu, nasumično zapucao automatskim oružjem na prolaznike i posetioce restorana u ulici Orvfevr u starom gradskom jezgru u centru Strazbura.

Nastala je prava panika, a mnogi su spas našli u obližnjim radnjama i restoranima, gde su u mraku polegali na pod, dok su pucnji i dalje odzvanjali gradom. Na ulicama je bilo mnogo ljudi, među kojima i turista, jer u Strazburu trenutno traje poznati i veoma posećeni Božićni vašar, koji je već dugo godina spominjan kao moguća meta teorirista.

 

Veliki broj vojnika je obezbeđivao svetkovinu, a oni su i prvi priskočili kada se dogodio napad. Jedan vojnik je povređen, kao i napadač koji je, iako ranjen, uspeo da pobegne.

PROČITAJTE: JEZIVA SAOBRAĆAJKA BIVŠEG FUDBALERA ZVEZDE Policajci jurili 180 km/h i zakucali se u auto sa igračima Juventusa (VIDEO)

Terorista je od ranije poznat policiji zbog delikvencije. Juče ujutro je u njegovom stanu izvršen pretres u okviru istrage povodom jedne pljačke. Uspeo je da umakne, a prilikom pretresa bez njegovog prisustva, policija je u stanu pronašla bombe. Šerif S. je, takođe, bio uveden i u "kartoteku S", u kojoj su ubeležni osumnjičeni zbog islamske radikalizacije. 

Do razmene vatre ponovo je došlo oko 23 sata u ulici Epinal u radničkom kvartu Nojdorf, gde je policija razvalaila vrata na jednoj zgradi, u delu grada gde živi osumnjičeni teororista. U isto vreme vodila se paralelna akcija na Trgu Brogli gde se sumnjalo da se možda nalazi pomagač napadača.

 

Više delova grada sinoć je bilo potpuno blokirano. Na ulicama je bio beliki broj vojnika i specijalnih jedinica, kola s rotacionim svetlima, spasilačkih ekipa i istražnih organa. Proveravani su svi koji su se našli u krugu gde se dogodio napad, dok su helikopteri nadletali zonu. Na obližnjem Trgu Kleber otvoren je spasilački centar gde su doneti poginuli i povređeni.

Na lice mesta došao je ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner, dok je predsednik Emanuel Makron obaveštavan iz minuta u minut o dešavanjima u najistočnijem francuskom gradu. Vlasti su zatražile od građana da ostanu u svojim kućama i ne izlaze napolje. Gledaoci košarkaškog meča između Strazbura i ljubljanske Olimpije morali su da ostanu hali sve dok se policijska operacija ne okonča. Oko dve hiljade ljudi, poslanika i zaposlenih, bili su istovremeno zatočeni u Evropskom parlamentu gde trenutno traje zasedanje, dok je stotinak đaka bilo zatvoreno u studentskoj biblioteci na Trgu republike.

Usred Strazbura okićenog za Novogodišnje praznike sinoć je vladala velika tenzija. Pretila je besana noć, jer je ubica i dalje bio u bekstvu, uz potencijalnu mogućnost da izazove nove žrtve. Francuzi su se nadali da su teroristički napadi ostali iza njih, a sve se, istovremeno, dogodilo u vreme velike napetosti tokom socijalnog bunta.

Scroll to top