BalkansPress

Dobro došli!

FINALNI sporazum Beograda i Prištine, osim Evropske unije kao glavnog posrednika, moraće, po svemu sudeći, da dobije pečat u Savetu bezbednosti UN, gde ključnu ulogu imaju Rusija, Kina, Amerika, Francuska i Velika Britanija.

Ono što je već duže vreme očito - da sama EU, bez asistencije velikih sila koje čine tzv. svetsku vladu, teško da može da privede pregovore o statusu Kosova i Metohije do uspešnog kraja, upravo na Ist Riveru indirektno je potvrdila i sama posrednica u dijalogu, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Na svom poslednjem brifingu u UN u ovoj funkciji, ona je u utorak rekla da je po temi dijaloga "lično spremna da intenzivira saradnju sa svim članicama SB", da finalni sporazum dveju strana mora biti u skladu sa međunarodnim pravom i da mora da dobije podršku SB.

 

Povodom njene poruke da će "svetska vlada" morati da potvrdi dogovor Beograda i Prištine, šef diplomatije Ivica Dačić u sredu je rekao da je Srbija oduvek govorila da će bilo kakvo rešenje koje se eventualno postigne na kraju morati da verifikuje ovo izvršno telo svetske organizacije, ali da reči Mogerenijeve ne znače da će doći i do promene formata pregovora.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da je EU konačno priznala svoju slabost, odnosno realnost, a to je da bez uključivanja velikih sila Saveta bezbednosti nema sporazuma o KiM:

-Albanci su se izgleda uistinu otrgli kontroli, više nego što mi mislimo i očigledno su izrevoltirali značajan deo faktora moći i na Zapadu, koji im sada poručuju: nemojte da mislite da smo svemoćni i da ćemo zbog vas ulaziti u velike sukobe sa Rusijom i Kinom, i da ćemo od vas ponovo praviti veliki geopolitički problem kao što je to bilo 1999.

Anđelković smatra da sve ide u pravcu toga da se sazove međunarodna konferencija poput Rambujea, na kojoj bi se i velike sile usaglasile oko nekog prihvatljivog rešenja koje bi se onda nametnulo Prištini, jer je ona ta koja je problem, a ne Beograd.

PROČITAJTE: RUSIJA SE SPREMA ZA KONAČNI OBRAČUN Milion naoružanih Rusa dobija i ZASTRAŠUJUĆE pojačanje!

Prema mišljenju nekadašnjeg šefa diplomatije Vladislava Jovanovića, nastup Mogerinijeve je dobar, pozitivan potez:

-Srbija, međutim, treba da bude veoma oprezna jer iza toga mogu da se kriju razne zamke. Na primer, Zapad, koji želi da zaokruži ovu fazu kosovske nezavisnosti, možda pokušava nešto da istrguje sa drugim moćnim silama, pre svega sa Rusijom, jer je svestan da bez nje ne može biti dugoročnog i održivog rešenja.

ISPADANjE IZ ŠINA I TERITORIJEMOGERINIJEVA je u SB u utorak rekla i da moraju da se ukinu tarife koje je nametnula kosovska vlada da bi se nastavili razgovori Beograda i Prištine, zbog čega joj je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj odgovorio da je "dijalog prestao mnogo pre uvođenja uvećanih taksa na proizvode iz Srbije i BiH i da ta dva pitanja ne treba povezivati". On je naveo i da je dijalog "izašao iz šina" u trenutku kada je Mogerinijeva prihvatila da se razgovara o razmeni teritorija.

 

Posrednička palica u dijalogu Beograda i Prištine, inače, iz ruku UN predata je Briselu na Generalnoj skupštini UN 9. septembra 2010, rezolucijom koju je podneo Beograd. Tim dokumentom "pozdravljena je spremnost EU da olakša proces dijaloga između strana".

Pre usvajanja rezolucije bilo je velikih peripetija, jer je u njenom prvobitnom tekstu stajala konstatacija da "jednostrana secesija ne može biti prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja". Brisel je zahtevao da se od takvog papira odustane ili da se tekst "izrediguje". Posle razgovora tadašnjeg predsednika Borisa Tadića i šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, Beograd je u poslednjem času izmenio tekst. U njemu se nije pominjala jednostrana secesija, ni Rezolucija 1244 u preambuli i takva je rezolucija usvojena.

DAČIĆ: PLATFORMA ZA ZID

SVIM međunarodnim faktorima jasno je rečeno da će svaka vojna intervencija koja narušava dogovor u Briselu sa NATO i Kforom izazvati reakciju Srbije. Svi dobro znaju da niko ne sme da se igra vatrom i da očekuje da Srbija neće reagovati - rekao je u sreduDačić povodom spekulacija da kosovske vlasti planiraju upad u postrojenje "Trepče" na severu KiM. Dačić je rekao i da Priština svoju platformu za dijalog može da okači u hodniku parlamenta kao zidne novine ili interno obaveštenje. On je ukazao da Srbija ima svoju platformu, prema kojoj Kosovo ima autonomiju u okviru Srbije, koja je doneta za vreme Tomislava Nikolića.

KFOR NE ZNA ZA PLAN

Kfor nije upoznat sa bilo kakvim planom, o kojem se spekulisalo u pojedinim medijima, o navodnoj nameri Prištine da upadne na sever Kosova i preuzme "Trepču" - tvrdi portparol Kfora Vičenco Graso. On je rekao i da je situacija na KiM pod kontrolom i da nema naznaka mogućih incidenata.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top