Gotovo polovina mladih Rusa, njih 44 odsto u dobi od 15 do 29 godina želi da ode iz zemlje, jer privreda stagnira, pokazuju rezultati ankete koju je proveo Galup.

Anketa, koja je uključivala 2.000 intervjua licem u lice prikupljenih u 2018. godini, pokazuje da 20 odsto svih Rusa želi da ode u inostranstvo, što je najveći udeo Rusa od 2007. kada je to želelo njih 17 odsto.

PROČITAJTE: OD BISERA TARE OSTAO SAMO POTOK (FOTO)

Mladi, radno sposobni ljudi bili su najspremniji da odu, što Galup vidi kao pretnju budućem privrednom položaju i političkom uticaju Rusije.

- Iako se svi ti Rusi neće odseliti, povećanja želja za odlaskom u poslednjih nekoliko godina trebalo bi da zabrine Moskvu - navode iz Galupa.

 

Stanovništvo Rusije smanjilo se prošle godine po prvi put za deset godina na 146,8 miliona, ističe Galup. U dobi od 35 do 45 godina, 22 odsto Rusa izrazilo je želju za trajnim odlaskom u inostranstvo. Najtraženije destinacije su Nemačka i SAD.

Još 2014, kada je Rusija anektirala Krim, samo 14 odsto Rusa između 15 i 29 godina i sedam odsto između 30 i 45 godina nameravalo ej da se odseliti.

Moskva, Rusija

*Moskva, Rusija, Foto: Profimedia.rs

Anketari nepovoljne rezultate pripisuju petogodišnjem padu prihoda, vladinim merama povećanja starosne granice za odlazak u penziju i povećanjem PDV-a.

Istraživanje javnog mnjenja takođe je pokazalo da je poverenje u Putina, ponovno izabranog za predsednika prošle godine sa više od 76 posto glasova, palo na najniži nivo u poslednjih 13 godina.

Scroll to top