Portparol vladajuće turske Partije pravde i razvoja Omer Čelik, izjavio je da će nabavljeni ruski protivraketni sistemi S-400 štititi ne samo Tursku već i zemlje Evropske unije i NATO-a.

On je ukazao da je Ankara bila prinuđena da traži varijante za jačanje svoje protivvazdušne odbrane, jer joj uslovi koje su predložile Sjedinjene Američke Države za kupovinu protivraketnih sistema „Patriot“ nisu odgovarali.

Portparol stranke optužio je NATO za dvostruke standarde. On je naveo da je Grčka bez problema mogla da kupi ruske sisteme S-300, dok se Ankara suočava sa poteškoćama pokušavajući da nabavi S-400. Čelik je naglasio da je Turska suverena država i neće tolerisati da joj iko nameće svoje mišljenje o ruskim sistemima za protivvazdušnu odbranu.

 

Političar je potvrdio da će S-400 biti isporučeni Turskoj u julu ove godine.

PROČITAJTE: I RUSIJI PRETI KATASTROFA: Ovako loše vesti se nisu čule još od 2007. i to je najveći Putinov problem...

Pregovori Turske i Rusije o kupovini S-400 počeli su 2016. godine. Moskva je 2017. potvrdila da su strane sklopile ugovor. Tada je Erdogan saopštio da je Turska vecć uplatila avans za ruske PVO sisteme.

Sjedinjene Američke Države i dalje pokušavaju da spreče Tursku da kupi S-400. Tako je američki potpredsednik Majk Pens u sredu izjavio da taj ugovor uzrokuje ozbiljnu zabrinutost Vašingtona i predstavlja pretnju jedinstvu NATO-a. On je pozvao Ankaru da napravi izbor: ili da ostane ključni partner Alijanse, ili da rizikuje bezbednost ovog partnerstva. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je na to odgovorio da je sporazum zaključen.

On je podsetio da Sjedinjene Američke Države nisu dale Ankari toliko povoljne uslove za kupovinu sistema „Patriot“ kao Moskva.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top