SANKT PETERBURG - Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovo je u utorak pozvao na poštovanje međunarodnog prava kako bi se izbegle situacije slične bombardovanju Jugoslavije.

Putin je to rekao odgovarajući predsedniku Finske Sauliju Ninisteu, koji je ocenio da je Rusija sama kriva za sankcije, koje su joj uvedene.

Ruski predsednik naglasio je da Savet bezbednosti UN mora da odobri sankcije da bi one bile legalne ističući da se to u ovom slučaju nije dogodio, što znači da su mere uvedene protiv Rusije nelegalne.

"Niko ne uvodi sankcije protiv onih koji dovode zemlje u situaciju da moraju da preduzimaju mere kako bi zaštitile svoje interese. Vratimo se poštovanju elementarnih normi međunarodnog prava i Povelje UN i možda onda nećemo morati da mislimo o posledicama bombardovanja Jugoslavije i stvarima u vezi sa sličnim, grubim kršenjima međunarodnog prava", rekao je Putin.

 

On je pozvao da se svet vrati normalnom politickom životu i postane svestan da je međusobno zavisan. "Treba da radimo zajedno ako mislimo da postignemo zajednički rezultat", poručio je Putin.

Šef Kremlja je podsetio i da je Evropska unija pretrpela veću štetu zbog antiruskih mera od same Rusije, navodeći da su, prema podacima Evropske komisije za 2015. i 2016. godinu, gubici izazvani sankcijama iznosili oko 50 milijardi, dok se gubici Rusije procenjuju na između 25 i 26 milijardi evra.

Putin je dodao da je, prema ocenama nemačkih zvanicnika, ta zemlja zbog neostvarene zarade pretrpela štetu u iznosu od 56 milijardi evra, dok šteta za Rusiju iznosi tri puta manje, preneo je Sputnjik.

PUTIN PREDSEDNIKU FINSKE: NE ŽELIMO DA SE ARKTIK PRETVORI U KRIM!

Predsednik Rusije Vladimir Putin smatra da SAD „zatežu“ samo kada to njima odgovara, dok na interese drugih ne obraćaju pažnju.

„Podsećam još jednom da, kakve god da su sankcije, prvi teret tečnog prirodnog gasa sa Jamala je otišao u SAD, smešno, ali to je činjenica. Trgovina se nastavlja. Jer tamo, gde odgovara našim američkim partnerima-prijateljima, Rusija transportuje, a kad treba u Evropu, odmah nešto zatežu. Ako im nije od koristi, na interese ostalih država ne obraćaju pažnju“, rekao je Putin na plenarnoj sednici Međunarodnog arktičkog foruma.

On je dodao da zapadne sankcije neće omesti realizaciju planova Rusije za razvoj Arktika.

 

„Čak u nekom stepenu to nas podstiče da aktivno razvijamo sopstvene tehnologije“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je odgovorio na reči predsednika Finske Saulija Niniste, koji je rekao da je Rusija sama kriva za sankcije, naglasivši da Krim ne pripada arktičkoj zoni.

„Krim, koliko znam, nije u arktičkoj zoni. Međutim, ipak ću vam reći: mi smo se okupili ovde kako bismo razgovarali o problemima Arktika. Ne bismo želeli da se zbog mera koje nisu blagovremeno preduzete Arktik pretvori u nešto slično Krimu, a da se Krim pretvori u pustinju“, rekao je Putin.

PROČITJTE: I RUSIJI PRETI KATASTROFA: Ovako loše vesti se nisu čule još od 2007. i to je najveći Putinov problem...

To nisu prazne reči, rekao je on i podsetio da se u slojevima Arktika mogu naći ostaci tropskih biljaka i životinja. 

„U istoriji čovečanstva je to već bilo. Treba da razumemo šta se dešava i zajedno reagujemo“, naglasio je ruski predsednik.

„Kada su naš car-reformator Petar I i švedski kralj-romantik Karlo XII ratovali, od tada je prošlo mnogo vremena i sada se neki problemi, o kojima govorimo danas, mogu rešiti samo zajedničkim naporima. Zbog toga smo se danas i okupili. Mislim da će to biti korisno“, dodao je Putin.

 

PUTIN: SPREMNI SMO ZA OBNAVLjANjE DIJALOGA SA SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je istraga specijalnog savetnika Robert Malera u SAD potvrdila više puta ponovljena negiranja Moskve da je bila povezana sa izbornom kampanjom američkog predsednika Donalda Trampa.

Putin je, govoreći na plenarnoj sednici foruma „Arktik-teritorija dijaloga“ u Sankt Peterburgu, rekao da tvrdnje o mešanju Rusije u izbor američkog predsednika odražavaju činjenicu da demokrate u SAD ne mogu da prihvate neuspeh na predsedničkim izborima 2016. godine, prenosi AP.

PROČITAJTE: BRUTALNA LIKVIDACIJA SRBINA U JOHANEZBURGU! U Ivana ispalili RAFAL dok je izlazio iz automobila! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Ruski predsednik takođe smatra da su njihovi napadi na Trampa nepoštovanje birača i da odražavaju krizu američkog političkog sistema

Putin je izrazio nadu i da će se ovi sukobi na unutrašnjem planu završiti i naglasio da je Rusija spremna za obnavljanje dijaloga sa SAD po pitanjima koja su od velikog značaja za dve države i za celokupno čovečanstvo, poput razoružavanja, borbe protiv terorizma i klimatskih promena.

Odgovarajući na pitanje da li će podržati kandidaturu predsednika Trampa na izborima 2020. godine, Putin je naglasio da će Rusija poštovati svaki izbor američkih građana, navodi agencija

(BalkansPress / Izvor: Sputnjik)

Scroll to top