Ukrajinski komičar Vladimir Zelenski ostvario je ubedljivu pobedu u drugom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini, nad aktuelnim predsednikom Petrom Porošenkom, sudeći po izlaznim anketama.

PROČITAJTE: ŠRI LANKA Broj mrtvih stalno raste: 189 poginulo, 560 ranjeno; Nema Srba među poginulima (FOTO+VIDEO)

 

Ko je Vladimir Zelenski?

Zelenski je rođen u industrijskom gradu Krivoj Rog 1978. godine. Neko vreme porodica Zelenski je živela u Mongoliji, pošto je tamo radio Vladimirov otac. Mali Volodja je otišao u mongolsku školu sa osam godina, u skladu sa zakonima zemlje. Dečak je tečno govorio mongolski, ali nakon povratka u Krivoj Rog, bez prakse, brzo je zaboravio svoj jezik.

Vrativši se u Ukrajinu, Vladimir je počeo da pohađa pozorišnu grupu i aktivno se bavio sportom. Bio je vrlo nemirno i aktivno dete. U ranom detinjstvu Zelenski je želeo da postane granični stražar, a u starijem dobu sanjao je da uči da bude diplomata ili prevodilac.

PROČITAJTE: POČELA OFANZIVA: Ukrajina napala Donjeck! POGINULO TROJE LJUDI!

 

U njegovoj popularnoj televizijskoj seriji, "Sluga naroda", Zelenski je igrao idelanog ukrajinskog predsednika: autsajdera otpornog na korupciju. A u njegovom komičarskom šouu, u kojem se godinama ruga ukrajinskim visokim političarima, ima ulogu antiestablišmentskog kandidata.

Sada Zelenski može da bude trn u oku svih: Porošenku, Timošenkovoj, pa čak i Kremlju.

Bez prethodnog političkog iskustva, Zelenski je veoma brzo zadobio popularnost u anketema o predstojećim izborima, u drugoj polovini prošle godine. U decembru se našao na drugom mestu iza Timošenkove, ali ispred Porošenka koji u to vreme nije objavio kandidaturu.

Vladimir Zelenski

*Vladimir Zelenski, Foto: Profimedia

*Petro Porošenko

U nedavnom dugom intervjuu, Zelenski je posebnu pažnju posvetio pitanju rata u Donbasu, tvrdeći da je spreman za direktne pregovore s Rusijom o tom pitanju i da bi bio referendum o rezultatima pregovora. To bi moglo da mu donese neko saosećanje sa biračima sa jugoistoka, koji su umorni od Porošenkove ratoborne retorike.

Scroll to top