Nekadašnji američki predsednik Bil Klinton i nekašnja državna sekretarka SAD, Medlin Olbrajt, doputovali su u Prištinu, gde će prisustvovati obeležavanju 20. godišnjice od ulaska NATO snaga na teritoriju Kosmeta, što Albanci obeležavaju kao oslobađanje od "srpskog terora".

Klintona su na aerodromu dočekali šef diplomatije privremenih prištinskih institucija Bedžet Pacoli i bivsa predsednica tzv. države Kosovo Atifeta Jahjaga.

"Dobrodošli nazad, predsedniče Klinton. Kosovo danas je vaša uspešna priča o izgradnji države. Vaše vođstvo pre dvadeset godina protiv tiranije u korist slobode i demokratije bilo je ključno za otvaranje novog poglavlja u ljudskoj istoriji. Dali ste medunarodnom pravu i politici humanu dimenziju", naveo je Pacoli na svom fejsbuk profilu povodom Klintonovog dolaska.

Nekadašnji američki predsednik je bio jedan od ključnih ljudi koji je uticao na odluku da NATO interveniše na Kosovu i Metohiji iz navodno humanitarnih razloga, dok je Olbrajtova u istom periodu bila državna sekretarka SAD, koju Albanci smatraju veoma zaslužnom za donošenje jednostrane odluke o kosovskoj nezavisnosti.

 

U znak zahvalnosti Klintonu, Albanci su mu krajem 2009. podigli spomenik u Prištini.

Neposredno po dolasku Klinton se sastao sa predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, koji mu je uručio orden "Sloboda", preneo je prištinski Zeri.

Tači je u reči zahvalnosti udenuo i svoju tezu o navodnom genocidu na KiM:

"Zahvaljujemo vam na akciji koju su preduzeli da zaustavite srpski genocid 1999. godine. Veoma sam zahvalan za podršku Sjedinjenih Država Kosovu. Istorija Kosova i SAD je zajednička priča o uspehu, vi ste naš heroj ", rekao je Tači.

Zahvalivši na odličju, Klinton je, prenose mediji, rekao da "Kosovo zaslužuje priključenje EU i NATO".

Olbrajtova je u Prištinu doputovala popodne, a na aerodromu ju je dočekala bivša kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

BLER: BRITANIJA SEPRIKLjUČILA NATO SNAGAMA DA BI SPREČILI MASOVNA UBISTVA

Povodom obeležavanja 20. godišnjice od potpisivanja Kumanovskog sporazuma i ulaska NATO naga na teritoriju tzv. Kosova, oglasio se bivši britanski premijer Toni Bler porukom da je odluka o bombardovanju Srbije doneta da bi se, kako je naveo, "sprečila masovna ubistva, zaštitila ljudska prava i osigurala stabilnost u tada ratom zahvaćenom regionu". 

"Godine 1999. doneo sam odluku da se Britanija priključi NATO snagama", napisao je Bler na svom fejsbuk profilu i dodao da je to obezbedilo prisustvo mirovnih snaga UN na Kosovu, bezbedan povratak izbeglica i raseljenih lica širom regiona i stvorilo "politički okvirni sporazum“.

 

Bler se porukom obratio i građanima Kosova i Metohije, rekavši da sada, kako je naveo, 20 godina posle rata, treba izgraditi bolju budućnost građana. 

U GLAVNOM ŠTABU KFOR-a OBELEŽENO 20 GODINA OD DOLASKA NATO

U glavnom štabu KFOR u Prištini danas je obeleženo 20 godina od ulaska NATO snaga i vojnika zemalja partnera na Kosovo i Metohiju, a komandant ovih snaga Lorenco D''Adario poručio je da će KFOR nastaviti da garantuje bezbednost i slobodu kretanja svim zajednicama, dok je komandant združenih snaga NATO u Napulju admiral Džejms Fogo najavio nastavak saradnje sa Vojskom Srbije.

RTK2 na srpskom jeziku navodi da se navršilo 20 godina od ulaska blizu 50.000 vojnika iz 39 zemalja na Kosovo.

"U skladu sa mandatom Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244, Kfor je doprineo sigurnosti i slobodi kretanja za sve i nastaviće da to čini i u budućnosti. Kao rezultat svega toga, Kosovo je danas potpuno drugačije u odnosu na pre 20 godina. Taj napredak je imao svoju cenu. Tokom tih godina više od 200 vojnika KFOR-a izgubilo je život. Mi smo spremni da i dalje budemo u službi građana, na nepristrasan način i da ostanemo na putu ogromnog napretka koji smo postigli", kazao je D''Adario.

Navodi se da je KFOR najveća NATO operacija u Evropi, tokom čijih je 20 godina trajanja u borbenim i neborbenim aktivnostima život izgubilo 213 vojnika iz 28 zemalja.

"Njihova žrtva je predstavljala najvažniji doprinos jednom od najvećih NATO dostignuća još od Hladnog rata. To je bila pomoć ponovnom uspostavljanju mira i bezbednosti na čitavom Balkanu, u vreme kada je povratak sukobima delovao neizbežno. Zajedno smo posvećeni evropskoj bezbednosti i promociji mira u Evropi i šire", naveo je Fogo.

 

Navodi se da su nakon komemoracije poginulim vojnicima, admiral Fogo i genaral-major D'Adario održali su konferenciju za novinare na kojoj je rečeno da nije u planu smanjenje broja vojnika KFOR, da je eventualno članstvo Kosova u NATO političko pitanje, a pohvaljena je saradnja sa Vojskom Srbije.

"Naš posao je da ispunimo obaveze proistekle iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti. Zato nam je potrebna prekogranična saradnja. Pre otprilike mesec dana, razgovarao sam o bezbednosnoj situaciji na Balkanu sa generalom (Milanom) Mojsilovićem, koji je kao što znate novi načelnik Generalštaba Vojske Srbije. Nastavićemo da sarađujemo sa svima", kazao je Fogo.

PROČITAJTE: Vljora Čitaku tokom govora Dačića u SB UN se smejala, a onda joj je jednom rečenicom srpski šef diplomatije očitao lekciju (VIDEO)

Navodi se da su skupu prisustvovali kosovski predsednik Hašim Tači, premijer Ramuš Haradinaj, čelnici međunarodnih misija na Kosovu i ambasadori, a povodom godišnjice misije Fogo je uručio ordenje najboljim oficirima KFOR.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top