Toplotni talas će stići sa severa Afrike i iz Španije.

Meteorolozi su najavili da Evropljane sledeće nedelje očekuju temperature od 40 stepeni Celzijusovih u toplotnom talasu "neviđenom" u junu koji će zahvatiti veliki deo zapadne Evrope.

Od Velike Britanije, do Belgije i Grčke, toplotni talas stići će iz Magreba u Severnoj Afirici i Španijesa visokim temperaturama koje počinju ovaj vikend, a vrhunac se očekuje sredinom sledeće nedelje.

 

U Nemačkoj meteorolozi predviđaju temperature od 37 stepeni Celzijusa u utorak, odnosno 38 u sredu, a slično vreme se očekuje i u Belgiji i Švajcarskoj.

Britanski meteorološki zavod MetOfis posebno je zabrinut zato što bi toplotni talas mogao da podstakne "silovite oluje", pa je upozorio Britance da se pripreme na "vruće, vlažno i nestabilno" vreme.

Grčka će da bude među zemljama najteže pogođenim toplotnim talasom sa tempertaurama do 39 stepeni ovog vikenda.

zagrevanje globalno mapa

*FOTO: Wikipedia

U Francuskoj meteorolog Fransoa Gurand najavljuje "neviđeni toplotni talas za jun" koji će nedvosmisleno da potuče prethodne toplotne rekorde za prvi mesec leta.

PROČITAJTE: JOŠ 1973. GODINE NAJAVIO JE KRAJ SVETA: Za sada je SVE pogodio! (VIDEO)

U leto 2003. Francuska je pretrpela intenzivni toplotni talas koji je izazvao smrt skoto 15.000 uglavnom starijih osoba.

 

Od utorka će se temperature u Francuskoj penjati od 35 do 40 stepeni pa stanovnivi ni noću neće imati olakšanje, predviđaju meteorolozi.

-Od 1947. godine samo je toplotni talas od 18. do 28. juna 2005. bio intenzivan - kaže Meteo France, te predviđa da bi ključajuće vreme moglo da potraje šest dana.

Dolazak intenzivnog toplotnog talasa ponovo pokazuje kakav je učinak globalnog zagrevanja na planeti, a takvi vremenski uslovi verovatno će da budu još češći.

Slično je upozorio i meteoservis Severe Weather Europe kada je najavio toplotni talas koji će u središnjoj i zapanoj Evropu da podigne temperature znatno iznad proseka.

Prognozirali su da će temperature da budu od 16 do 20 stepeni više od proseka.

(BalkansPress / Izvor: Hina)

Scroll to top