Crni bilans terorističkog napada u Teksasu je 20 mrtvih i 26 povređenih, prenosi Sky News.

Zločin se dogodio u gradu El Paso u Teksasu, kada je napadač uleteo sa pištoljem u supermarket gde se nalazilo oko 3.000 ljudi.

PROČITAJTE: PLAMTI RAT IZMEĐU HRVATSKE I BiH! Bakir napao predsednicu: jeb*m ti mater, kobilo ustaška! Kolinda: Hrvatska i fašizam to je nonsens

Posle ove pucnjave, koju je guverner Teksasa okarakterisao kao "jedan od najsmrtonosnijih" u istoriji ove savezne države priveden je napadač Patrik Krusijus (21).

Iako se isprva pričalo o više napadača, policija je kasnije kazala da smatraju da je napad izvršila jedna osoba. Ipak, nisu do kraja isključili mogućnost da je u napadu učestvovao još neko.

 

Uhapšen Krusijus je, kako su rekli u policiji, savladan uz minimalnu primenu sile.

Ranjeni su smešteni po raznim bolnicama, a deo njih je, kako se veruje, u bolnice stigao sopstvenim prevozom, pa bi konačan broj ranjenih mogao da bude i veći.

Kakvo je stanje ranjenih takođe nije do kraja poznato, a značajan broj je teško povređen.

 Foto: Tanjug

PROBLEMATIČAN I USAMLjEN

Napadač je, kako se navodi u istrazi, bio problematičan i usamljen momak.

Policija istražuje i navodni dokument, tzv. manifest koji je masovni ubica objavio. On je objavljen na sajtu 4Chan, gde postoji forum na kojem korisnici mogu da pišu anonimno.

On je kritikovao Latinoamerikance, obe američke političke partije i izrazio zabrinutost zbog automatizacije radnih mesta.

 

U tom tekstu spominje se i pucnjava u novozelandskoj džamiji, kada je ubica usmrtio 51 vernika.

Šef policije El Pasa Greg Alen izjavio je da se istraga vodi kao da je u pitanju potencijalni zločin iz mržnje, prenosi "Gardijan".

- Trenutno imamo informacija koje je objavljivala ova osoba, a koje donekle ukazuju na to da je moguće da je u pitanju zločin iz mržnje - rekao je.

El Paso pucnjava policija SAD EPA IVAN PIERRE AGUIRRE 5

Policija navodi da dokument za koji se veruje da je napisao i na internet postavio osumnjičeni ukazuje na zločin iz mržnje jer sadrži nacionalištičke, rasističke i antisemitske stavove.

U dokumentu, za koji policija veruje da je postavljen na internet manje od 20 minuta pre napada, osumnjičeni optužuje Latinoamerikance i Amerikance prve generacije za oduzimanje posla i mešanje kultura u SAD, prenosi CNN.

 

Autor navodnog manifesta poziva na napad na "Volmart" kao "odgovor na hispanoameričku invaziju na Teksas" i izražava ekstremno desne stavove.

Pucnjava se dogodila sinoć u "Volmartu", popularnom tržnom centru u gradu El Paso u Teksasu. Napadač je koristio oružje nalik "kalašnjikovu", prenose svetski mediji.

Nakon pucnjave u prodavnici Volmart kod tržnog centra Sijelo Vista u mestu El Paso u Teksasu policija je uhapsila Krasijusa, 21-godišnjeg belca iz Aelena, predgrađa Dalasa, oko 1.000 kilometara istočno od El Pasa.

Pojedini mediji su objavili i fotografiju osumnjičenog.

U trenutku pucnjave, u Volmartu je bilo između jedne i tri hiljade kupaca i oko 100 zaposlenih.

Predsednik SAD Donald Tramp objavio je na Tviteru da se u El Pasu dogodila, kako se izrazio, užasna pucnjava.

- Izveštaji su jako loši. Mnoštvo ljudi je ubijeno. U kontaktu sam sa državnim i lokalnim vlastima, kao i predstavnicima zakona. Razgovarao sam sa guvernerom i obećao punu podršku fedralnih vlasti - napisao je on.

El Paso ima 680.000 stanovnika i nalazi se u zapadnom Teksasu na granici sa Meksikom.

Scroll to top