BalkansPress

Dobro došli!

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u nepriznatoj državi Kosovo ukazuje na porast etničkih zločina za 27 odsto, pri čemu su većina žrtava Srbi, saopštio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

Stalni predstavnik Rusije skrenuo je pažnju OEBS-a da situacija u regionu postaje sve alarmantnija, a visok nivo nezaposlenosti, socijalna ugroženost, veliko učešće stanovništva u trgovini narkoticima, trgovini oružjem, terorističkim i ekstremističkim organizacijama i dalje su norma za Kosovo.

 

Posmatranja misije OEBS-a ukazuju na porast zločina na etničkoj osnovi, 27 odsto u poređenju sa drugom polovinom 2018. godine. U ogromnoj većini slučajeva, žrtve su lokalni Srbi. Poslednji nečuveni incident dogodio se 2. septembra u Kosovskoj Mitrovici, gde je u napadu grupe Albanaca srpski mladić ranjen nožem - rekao je Lukaševič na sastanku stalnog saveta OEBS-a u Beču.

-Sve je očiglednije da se kvazidržavni entitet na Kosovu pokazao neodrživim. Nije slučajno da broj zemalja koje povlače priznavanje takozvane nezavisnosti raste - istakao je stalni predstavnik Rusije. Prema njegovim rečima, privremene vlasti u Prištini demonstriraju hroničnu nemoć i otvorenu nespremnost za rešavanje akutnih problema za stanovnike regiona.

PROČITAJTE: PUTINOVA "NEPRISTOJNA" PONUDA: Evo šta je predložio Amerikancima predsednik Rusije

-Kako bi zadovoljili svoje političke ambicije, lokalni političari su se oslanjali na podsticanje ekstremističkog raspoloženja među kosovskim Albancima, uglavnom na račun namernog pogoršanja kosovske krize - istakao je Lučaševič.

(BalkansPress / Izvor: Alo)

Scroll to top