Nakon Italije, zloglasna nigerijska banda 'Black Eks' - poznata po plašenju ljudi vudu magijom - polako preuzima i Švedsku. Oni su već zaposeli svoju teritoriju u najvećim gradovima, Stokholmu i Geteborgu, a švedska nacionalna televizija je prijavila da je policija potvrdila prisustvo u univerzitetskom gradu Upsali.

PROČITAJTE: NOVI DETALJI ZLOČINA U SUBOTICI: Zapalio suprugu u krevetu, žena umrla u jezivim mukama!

 

"Crnu sekiru" nazivaju kultom smrti, njihov osnovni posao je trgovina drogom i trgovina ljudima, a oni su notorni za ubistva, otmice i upotrebu vudu kao instrumenta ucene.

"Oni drže žene kao taoce i plaše ih verovanjem da će završiti loše zbog vudu ako napuste posao prostitucije. Prodaju i kokain i heroin", upozorio je portparol policije u Upsali Jale Poljarevius.

Početkom septembra, mladić sa 70 kapsula heroina i kokaina uhapšen je na aerodromu u Stokholmu. Priznao je da je za ovu bandu obavio kurirski posao jer su ubili njegovog oca u Nigeriji i pretili da će ubiti i njegovu majku.

 

"Oni koriste pretnje, ali takođe znamo da ubijaju ljude, mada za sada nemamo naznaka da su to činili u Švedskoj. Ali znamo da se to dešavalo u Nigeriji i zemljama gde su postavili svoju mrežu."

Danas je mreža široko rasprostranjena, od rodne Nigerije, Evrope, pa sve do Kanade. U Italiji je do sada "Crna sekira" ostavila najdublji trag, a koliko je bezobrazno bilo da su se sukobili sa "Koza Nostrom" na Siciliji. Na kraju su postigli kompromis, a deo zarade ostavili su domicilnoj mafiji.

U Evropi su najviše ugroženi zapadnoafrički migranti kojima obećavaju posao i koji su uključeni u kriminalne aktivnosti. Švedska policija upozorila je da posebno vrebaju ispred Stokholmske džamije. Da bi privukli što više ljudi, oni takođe koriste pretnje iz lokalne verzije vudua zvane juju. Oni navodno vrše rituale i uveravaju žrtve da će im banda ukrasti dušu ako se ne povinuju njihovim naredbama ili ako ih prijave policiji.

Treba reći da je nigerijska mafija u univerzitetskom gradu Beninu, gde su tamo osnovana tajna okultna društva krajem 1960-ih i početkom 1970-ih, koja su, između ostalog, imala snažne političke aspiracije i antikolonijalističke stavove. Ali s vremenom, a posebno nakon krize koja je 1980-ih pogodila Nigeriju, oni su odustali od političkih ideala i etablirali se kao zločinačke organizacije.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs, 100 posto.hr)

Scroll to top