Tretman osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža, koga Vašington optužuje za špijunažu, dok mu preti izručenje u SAD, ugrožava njegov život.


PROČITAJTE: RUDAN: SAD razaraju sve zemlje, najčešće zbog nafte, vode, divnog pogleda na more, „diktatora“ koji im ne puše…

Ocenio je ovo izvestilac UN o torturi Nils Melzer, izrazivši zabrinutost zbog pogoršanja zdravstvenog stanja Asanža posle hapšenja i pritvora od početka godine. On tvrdi da je Asanžov život u ozbiljnoj opasnosti:

 

- Ako Velika Britanija ne promeni ponašanje i nehumanu situaciju u kojoj je, dalja izloženost Asanža arbitrarnosti i kršenje njegovih prava mogli bi da ga koštaju života - rekao je Mezer.

Izvestilac je rekao da je posebno zabrinut zbog novih medicinskih informacija nekoliko pouzdanih izvora prema kojima je Asanž ušao "u začarani krug anksioznosti, stresa, nemoći, što je tipično za osobe izložene produženoj izolaciji i stalnoj arbitrarnosti".

- Premda je teško sa sigurnošću predvideti razvoj tih simptoma, oni bi brzo mogli da se pretvore u stanje opasno po život, kao što su zastoj rada srca ili nervni slom - dodao je Melzer.

Asanž je 11. aprila izbačen iz Ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine i britanska policija ga je odmah uhapsila. SAD su zatražile izručenje Asanža zbog 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude u SAD osuđen za špijunažu i izdaju objavljivanjem tajnih državnih dokumenata, preti mu višedecenijska kazna zatvora.

IZLOŽEN MUČENjU

I ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je nedavno da veruje u mogućnost da je Asanž mučen u zatvoru u Londonu:

- Oni bi trebalo da ukinu i optužbe protiv bivšeg pripadnika obaveštajne službe Edvarda Snoudena, oslobode Džulijana Asanža i prestanu da pribegavaju mučenju, kojem je, po njegovom izgledu, on podvrgnut u pritvoru u Velikoj Britaniji - rekao je Lavrov.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs)

 

Scroll to top