BalkansPress

Dobro došli!

Iz Bugarske dolaze novi napadi na Srbiju, ali ovoga puta meta je SPC i patrijarh Irinej, kojeg prozivaju da radi po nalozima Kremlja, odnosno lično predsednika Rusije Vladimira Vladimiroviča Putina!

"Pravoslavna crkva jedna od važnih karika za jačanje ruskog uticaja na Balkanu i duhovni posrednik u širenju ruske politike", kaže se u analizi "Centra za izučavanje demokratije" čije je sedište u Bugarskoj, a koji se bavi proučavanjem ruskog uticaja na Zapadnom Balkanu.

PROČITAJTE: ZAŠTO SRBI IZLAZE GOLI I BOSI NA ULICE, A NAPOLJU MINUS? Da li je praćenje mode toliko važnije od zdravlja? (FOTO)

 

"Preko Pravoslavne crkve Rusija pokreće različite inicijative pod religijskim velom. Paradoksalno, ruska i mnoge pravoslavne crkve u regionu bile su bastioni bivših tajnih službi, a sada jačaju uticaj Kremlja", tvrdi se u istraživanju pod nazivom "Ruski ekonomski uticaj na Balkanu", prenose mediji u Sofiji.

Iako je "Centar za izučavanje demokratije" u pomenutoj analizi kao problem označio pravoslavnu crkvu u tri zemlje - Srbiji, Crnoj Gori i Bugarskoj, to istraživanje naročito je sa pažnjom propraćeno u Crnoj Gori, čije su vlasti najavile donošenje Zakon o slobodi veroispovjesti, a za koji Mitropolija crnogorsko-primorska tvrdi da je direktno uperen protiv Srpske pravoslavne crkve.

*foto: Beta / Djakon Dragan Stanisavljević

U tekstu se navodi da je patrijarh Irinej u odličnim odnosima sa Vladimirom Putinom, kao i da je poglavar SPC čak preko predsednika Vučića poslao poruku šefu Kremlja.

Bugari takođe podsećaju da je Vladimir Putin od SPC dobio Orden Svetog Save još 2007. godine, kao i da je Rusija jedan od većih ktitora Hrama Svetog Save u Beogradu.

 

Politički analitičar Boško Vukićević nema dilemu da je u pitanju samo još jedno u nizu istraživanja, koje fabrikuju NATO ispostave u regionu, a što se za "Centar za izučavanje demokratije" iz Sofije nesumljivo može kazati.

*foto: spc.rs

"Narativ NATO ispostave iz Sofije ne iznenađuje. Prisjetićemo se kako je nedavno i američki general Hodžis, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, u jednom intervjuu istakao da 'Srbija treba da se odupre pritiscima Pravoslavne crkve, koja je vezana za Rusiju'. Dakle, koliko god bizarno zvučalo da se najveća vojna alijansa tako uporno bavi jednom vjerskom organizacijom, može se sa sigurnošću utvrditi: NATO zaista Pravoslavnu crkvu smatra neprijateljom u strateškom smislu", kaže Vukićević za Sputnjik.

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top