Oluje Kijara i Sabina pogodile su Veliku Britaniju i Nemačku, kao i mnoge druge evropske zemlje.

U Britaniji su zbog toga su mnogi letovi otkazani, a došlo je i do prekida i kašnjenja u železničkom i pomorskom saobraćaju.

Više od 20.000 domaćinstava u Britaniji provelo je noć bez struje, a u nekim delovima zemlje danas se očekuju mećave i sneg.

PRPČITAJTE: NAŠ ČUVENI METEOROLOG OTKRIVA KAKVO NAS VREMENSKO LUDILO ČEKA: Stiže nam haos, evo kad će biti toplije

 

Snažna zimska oluja praćena uraganskim vetrovima i obilnim kišama preselila se iz Velike Britanije i severne Evrope na istok, poremetivši saobraćaj u Nemačkoj i primoravajući vlasti u nekim regionima da iz predostrožnosti zatvore škole.

Na severu Bavarske u Nemačkoj komunalna preduzeća od jutros pokušavaju da poprave kvarove na eletričnoj mreži kako bi oko 50.000 domova ponovo dobilo struju.

Železnički saobraćaj je i dalje ozbiljno poremećen zbog čega mnogi zaposleni nisu u mogućnosti da dodju na svoja radna mesta. Avio-kompanije su otkazale stotine letova sa nemačkih aerodroma.

Oluja, nazvana Sabine u Nemačkoj i Kjara u Velikoj Britaniji, takođe je dovela do zatvaranja škola u nekoliko gradova i regiona, uključujući nemačku državu Severna Rajna-Vestfalija, gde je nekoliko ljudi povredjeno zbog polomljenog granja i oborenih stabala.

 

Meteorolozi očekuju do kraja dana udare vetra i do 140 kilometara na sat, u planinskim predelima južne Nemačke.

U nedelju je oluja pogodila ostrvo Vajt kraj južne obale Britanije sa naletima 156 kilometara na sat.

Avion Britiš Ervejza je juče nošen olujom izveo najbrži konvencionalni let na liniji Njujork - London stigavši 102 minute ranije.

U Britaniji je izdato upozorenje građanima da ne izlaze i ostanu u kućama.

(BalkansPress / Izvor: Espreso)

Scroll to top