Šef katedre za javno zdravlje u Univerziteta u Hong Kongu i vodeći epidemiolog te zemlje Gabrijel Leung tvrdi da bi se epidemija koronavirusa mogla proširiti na otprilike dve trećine svetskog stanovništva ako se ne stavi pod kontrolu, piše britanski Gardijan.

Leungovo upozorenje dolazi nakon što je čelnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom rekao da bi nedavni slučajevi obolelih od koronavirusa koji nikad nisu posetili Kinu mogli biti "vrh sante leda".

PROČITAJTE: OBDUKCIJOM UTVRĐENO KAKO JE NAPADAČ PUCAO U RAŽNATOVIĆA: Užasni detalji ranjavanja Arkana

 

On smatra da je pitanje svih pitanja koliko je velika ta santa leda. Većina stručnjaka smatra da će svaka zaražena osoba virus preneti na još dve ipo druge osobe. Prema tim podacima, brzina širenja virusa iznosila bi od 60 do 80 posto.

Šezdeset posto svetske populacije velik je broj - rekao je Leung za  Gardijan.

Čak i uz opštu stopu smrtnosti koja ne bi bila veća od jedan posto, što Leung drži mogućim kada se u obzir uzmu i blaži slučajevi, ukupni broj smrtnosti stradalih mogao bi biti velik.

 

Leung će na stručnom sastanku u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi reći da je glavni problem svetske epidemije koronavirusa nena raširenost te da je jako važno utvrditi jesu li mere koje je Kina preduzela uspele. Ako jesu, tada bi ih trebale preduzeti i druge države.

Leung, jedan od vodećih stručnjaka za pitanja o epidemiji koronavirusa te jedan od aktera epidemija virusa SARS, upozorio je krajem januara u svom naučnom radu za časopis Lanset da zaraze u kineskim gradovima "eksponencijalno rastu" te da za zarazom u Vuhanu zaostaju jedan do dve nedelje.

Značajna kretanja inficiranih ljudi koji još nisu razvili simptome i izostanak mera za suzbijanje širenja virusa mogli bi dovesti do toga da bi "nezavisne samoodržive epidemije" u velikim svetskim gradovima mogle postati neizbežne.

"Hoće li se 60 do 80 posto svetske populacije zaraziti? Možda neće. Možda će ovo doći u talasima. Možda će smrtnost od virusa opasti jer ne pomaže ako ubije sve pred sobom jer će onda i on stradati", rekao je Leung.

Stručnjaci takođe moraju saznati jesu li ograničenja u centru Vuhana i drugim gradovima smanjila broj zaraza.

"Jesu li intervencije za zaštitu javnog zdravlja, ograničenja u kretanju i karanteni poboljšali rezultate u Kini? Ako jesu, možemo li ih primeniti i na drugim mestima?", pita se Leung i kaže da bi svet i tu naleteo na potencijalne probleme.

"Pretpostavimo da su mere uspele. Koliko dugo škole mogu ostati zatvorene? Koliko dugo neki grad može biti izolovan? Koliko dugo možete ljudima braniti odlaske u šoping centre? Najvažnije, uklonite li te restrikcije, hoće li se sve vratiti na staro i hoće li se epidemija ponovno proširiti? To su neka dosta stvarna pitanja", rekao je Leung.

(BalkansPress / Izvor: Espreso)

Scroll to top