Francuska poslanica u Evropskom parlamentu, iz partije Marin Le Pen - Nacionalnog okupljanja, Žili Lešante,u razgovoru za portal In4s poručila je da smatra vrlo ozbiljnim kada Vlada jedne države kandidata za pristupanje Evropskoj uniji nema nikakvog poštovanja prema slobodi veroispovesti ili uverenja svog naroda.

Kako navodi Lešante, nema poštovanja prema „slobodi koja je suštinski element pravne tekovine EU“.

PROČITAJTE: 

"Impresionirana sam i pre svega zadivljena protestima podrške Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Vlada Crne Gore usvojila je nepravedan zakon kojim se predviđa otimanje imovine ove institucije, jedinog istinskog predstavnika pravoslavne vere ne samo u Crnoj Gori, već i na celom Balkanu", kazala je ona.

Po njenim rečima, nizak je politički potez favorizovati novu Crkvu koja je bliža aktuelnoj vlasti i time joj garantovati određenu održivost.

 

Komentarišući usvojeni zakon, na pitanje portala In4s da li Crna Gora krši ljudska prava, pravo na slobodu vere otimajući jednoj verskoj zajednici imovinu, Lešante odgovara:

*Foto: Facebook

„Radi se o vrlo ozbiljnom činu! Očigledno je da režim čini sve kako bi ugušio ovaj protest i da se branioci Srpske pravoslavne crkve progone. Sve postaje još ozbiljnije jer je crnogorska policija 31. januara čak privela majku poslanika Milana Kneževića, člana Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, međunarodne organizacije koja treba da štiti i promoviše ljudska prava.“

 

Komentarišući mogućnost da ovakav potez povuče predsednik Francuske, Lešante nastavlja i kaže: „u Francuskoj je sekularizam princip utvrđen republičkim ustavom koji predviđa odvajanje političke vlasti od verskih organizacija, ali Republika, neutralna, garantuje slobodu veroispovesti“.

„Nijedan predsednik Republike se ne bi usudio da napadne crkvu, verovanje, religiju ili čak filozofiju sa istom odlučnošću kao što je to uradio Milo Đukanović",kazala je poslanica Evropskog parlamenta Žili Lešante u razgovoru.

(BalkansPress / Izvor: Novosti.rs / in4s.net)

Scroll to top