Nakon što je objavljeno da Rusija i Turska nisu postigle sporazum u cilju smanjenja napetosti u vezi sa sirijskim Idlibom, u Moskvi za sada nema nagoveštaja o eventualnom sastanku Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da, bar za sada, nema ni konkretnih planova da se organizuje telefonski razgovor predsednika Rusije i Turske.

PROČITAJTE: Krvoproliće u Nemačkoj: U pucnjavi ubijeno osmoro ljudi, ima i ranjenih (VIDEO)

Peskov, međutim, napominje da su predsednici u „bliskom kontaktu“ i da, ukoliko bude bilo potrebno, „telefonski razgovor može biti odobren bukvalno za nekoliko sati“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da je Moskva spremna da sarađuje sa Ankarom u vezi sa smirivanjem tenzija u Idlibu na bilo kom nivou, ali da nema naznaka o pripremama sastanka Putina i Erdogana.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu nije isključio mogućnost da se lideri dve zemlje sastanu u narednim danima da bi razgovarali o situaciji u Idlibu.

 

Erdogan je prethodno rekao da su razgovori s Rusijom o sirijskom Idlibu daleko od ispunjavanja zahteva Turske i upozorio da je vojna operacija samo pitanje vremena.

U obraćanju poslanicima njegove vladajuće Partije pravde i razvoja, Erdogan je istakao da je Turska odlučna da Idlib, na severozapadu Sirije, postane bezbedna zona „bez obzira na cenu“ i nezavisno od razgovora koji se nastavljaju s Rusijom, koja podržava snage sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Prema rečima turskog lidera, uprkos stalnim razgovorima o Idlibu, Turska i Rusija još su daleko od postizanja sporazuma o tom pitanju.

Kremlj je saopštio da bi turska vojna operacija protiv snaga sirijske vlade u Idlibu bila najgori mogući scenario.

(BalkansPress / Izvor: Intermagazin.rs / Tanjug)

Scroll to top