Epidemija koronavirusa koja je paralisala kinesku ekonomiju, ima pozitivan uticaj na okolinu, s obzirom na to da se emisija ugljen-dioksida u poslednje dve nedelje u toj zemlji smanjila za najmanje 100 miliona kubnih tona.

PROČITAJTE: DA SE SMRZNEŠ! NOLE LANSIRAO NOVI IZAZOV: Ono što je on uradio, usudiće se samo NAJHRABRIJI (VIDEO)

 

To je gotovo šest odsto globalne emisije u odnosu na isto razdoblje prošle godine, objavljeno je u studiji finskog Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA).

Brzo širenje novog koronavirusa, koji je u Kini usmrtio više od 2000 i zarazio najmanje 74.000 ljudi, rezultiralo je padom potražnje za ugljem i naftom što je rezultiralo i padom emisije ugljen-dioksida, pokazali su rezultati istraživanja.

*FOTO: EPA/ALEX PLAVEVSKI

U protekle dve nedelje dnevna proizvodnja električne energije u elektranama na ugalj bila je na četvorogodišnjem nivou, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, dok je proizvodnja čelika potonula na petogodišnji minimum.

Kina je najveći svetski uvoznik i potrošač nafte, ali je njena proizvodnja u rafinerijama u pokrajini Šandong pala na najniži nivo od jeseni 2015. godine.

 

Ekonomska aktivnost u Kini se obično povećava nakon praznika oko kineske Nove godine, a ove godine je počela 25. januara.

Međutim, vlasti su ove godine u mnogim delovima zemlje praznike produžile za nedelju dana, nastojeći da spreče širenje epidemije.

 

Mere suzbijanja širenja koronavirusa rezultirale su smanjenjem proizvodnje od 15 do 40 odsto u ključnim industrijskim sektorima.

Na ovaj način se verovatno u poslednje dve nedelje za četvrtinu ili više smanjila emisija CO2. To je period u kom bi se u uobičajenim okolnostima ekonomske aktivnosti nastavile nakon kineskih novogodišnjih praznika.

Ipak, ekolozi upozoravaju da je smanjenje tek privremeno.

"Nakon što se koronavirus smiri, vrlo verovatno ćemo se suočiti s pojačanom proizvodnjom kojom će se kompenzovati gubici", rekao je Li Šuo, savetnik za politiku kineskog Grinpisa.

(BalkansPress / Izvor: Kurir)

Scroll to top