Ratni brod Venecuele napao je nemački kruzer, udario u njega više puta, ali je tom prilikom teško oštećen pa je potopljen.

Incident se, tvrdi CNN, dogodio blizu Venecuele, ali u međunarodnim vodama gde je kruzer RCGS Resolute bio na servisiranju tokom redovnog održavanja. Do eskalacije je došlo kad je vojni brod venecelanske ratne mornarice spazio kruzer te se odmah zaputio prema njemu i naredio mu da promeni smer kretanja.

PROČITAJTE: Šta ako dodirnemo ili pojedemo nešto zaraženo virusom? Kisić Tepavčević odgovorila na pitanja koja interesuju sve građane

Prema navodima kruzerske kompanije iz Hamburga, čuli su se pucnjevi iz oružja, a nedugo nakon toga usledio je bočni udarac venecuelanskog ratnog broda koji je bio nameran. Kruzer je tom prilikom pretrpeo manju štetu, ali je brod ratne mornarice karakasa potopljen.

- Brod ratne mornarice Venecuela pogodio je kruzer s bočne strane kako bi mu promenio smer kretanja, ali je udario u posebnu oplatu namenjenu za krstarenje kroz led. Kruzer je pretrpeo manju štetu, ali je ostao u funkciji, dok je ratni brod teško oštećen i počeo je tonuti - stoji u službenom saopštenju kompanije Columbia Cruise.

 

Oni navode da je do incidenta došlo u međunarodnim vodama. Na kruzeru su bila 32 člana posade, ali bez putnika.

S druge strane, venecuelanska ratna mornarica potvrdila je da se incident dogodio, ali je dala drugačiju verziju događaja. Karakas tvrdi da se incident dogodio u njihovim teritorijalnim vodama, blizu ostrva La Tortuga.

Ministar obrane u Venezueli ističe da je kruzer Resolute "možda prevozio plaćenike spremne da napadnu Venezuelu".

Predsednik Nikolas Maduro okarakterisao je ovaj događaj kao "teroristički čin" i naredio detaljnu istragu. Misija spasavanja članova posade ratnog broda venecuelanske mornarice uspešno je okončana. Svi članovi posade su spaseni.

Scroll to top