SAD su na godinu dana produžile sankcije predstavnicima rukovodstva Belorusije, a na sankcionom spisku se nalazi i predsednik Republike Aleksandar Lukašenko. Uredbu je potpisao američki predsednik Donald Tramp.

U dokumentu se navodi da "postupci određenih predstavnika beloruske vlade predstavljaju izuzetnu pretnju nacionalnoj bezbednosti i spoljnoj politici SAD".

Na spisku sankcija se, pored Lukašenka, nalazi još devet osoba među njima su i sekretar Saveta bezbednosti, ministar pravde i unutrašnjih poslova, predsednik KGB-a, šef državne televizije i drugi.

PROČITAJTE: KAD KO OTVARA GRANICE ZA SRBIJU: U EU od 1. jula, evo u koju zemlju i kako (DETALJAN SPISAK)

 

Ističe se da navedena lica "podrivaju demokratske procese i institucije u Belorusiji". Prema saopštenju Bele kuće, u Belorusiji se narušavaju ljudska prava – izloženi su političkoj represiji, hapse ih, nakon čega mnogi "nestanu". Belorusiju optužuju i za korupciju, kao i za nezakonito korišćenje državne imovine.

Mediji su danas objavili i da je u Belorusiju stigla prva u istoriji partija nafte iz SAD, uprkos sankcijama.

- Američka nafta počela je da pristiže u kompleks za preradu nafte "Naftan". U podne je nafta počela da se preliva iz cisterna koje su stigle jutros. Fabrika se priprema da počne da je prerađuje - saopšteno je iz koncerna.

PROČITAJTE: AMERIČKI ŠAMAR ĐUKANOVIĆU ZBOG PROGONA SPC! Pa dobro, jesi li ti normalan, porušićeš pola Crne Gore

Iz luke Bomont (Teksas) u Klajpedu petog juna stigao je američki naftni tanker. Operater litvanskog naftnog terminala, kompanija "Klajpedos", saopštila je da je stiglo 77.000 tona nafte za Belorusiju. To je prva u istoriji isporuka nafte iz SAD.

Scroll to top