BalkansPress

Dobro došli!

Rusija će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć ako se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

- Potvrđujemo da je Rusija privržena savezničkim obavezama koje ima prema Jermeniji, uključujući i one koje proističu iz Sporazuma o prijateljstvu, saradnji i uzajamnoj pomoći između Rusije i Jermenije potpisanog 29. avgusta 1997. godine. U skladu sa tim Sporazumom, Rusija će pružiti Jerevanu svu neophodnu pomoć, ukoliko se sukobi prenesu direktno na teritoriju Jermenije - saopšteno je.

Pored toga, Moskva poziva sve strane sukoba u Nagorno-Karabahu na hitan prekid vatre.

- Ponovo pozivamo sukobljene strane u Nagorno-Karabahu na hitan prekid vatre, deeskalaciju napetosti i povratak suštinskim pregovorima kako bi se postiglo mirno rešenje situacije zasnovao na osnovnim principima u okviru sporazuma koji su postigla Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Azerbejdžana i Jermenije i u Moskvi 10. oktobra - navodi rusko Ministarstvo.

 

Oglasio se i ambasador Jermenije u Moskvi Vardan Toganjan koji je na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Jermenija zatraži vojnu pomoć od Rusije odgovorio potvrdno.

- Postoji takva mogućnost. U skladu sa našim međudržavnim sporazumom, govorimo o hitnom održavanju konsultacija. Reč je o konsultacijama u cilju utvrđivanja obima pomoći, vrste pomoći i drugih detalja. Mislim da ćemo dobiti odgovarajuću reakciju ruske strane - rekao je ambasador.  

On je precizirao da očekuju da se konsultacije o bezbednosti sa Rusijom održe u narednim danima.

- Mi čekamo. Iako je vikend, ovih dana čekamo odgovarajuću reakciju. Videćemo - rekao je ambasador.

Tagojan je naglasio da je Jerevan zatražio od Rusije da se održe konsultacije o bezbednosti, pozivajući se na bilateralni sporazum, precizirajući da nema reči o uključivanju Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) u konsultacije.

Ranije se premijer Jermenije Nikol Pašinjan obratio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu sa molbom da pokrene konsultacije kako bi se razmotrilo u kom vidu i obimu bi Rusija mogla da pruži pomoć Jermeniji po pitanju osiguravanja bezbednosti.

Scroll to top