BalkansPress

Dobro došli!

Posle dogovora Jermenije, Azerbejdžana i Rusije o prekidu rata kojim je određeno da se moraju vratiti neki delovi teritorije Azerbejdžanu, mnogi Jermeni su upalili svoje kuće, prodavnice i druge objekte ne želeći da se njima koriste Azerbejdžanci.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinijan, potpisali su 10. novembra zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu.

 

Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, dve strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Nagorno-Karabah sa Jermenijom.

Zbog straha za svoj opstanak, većina Jermena iz teritorije Nagorno Karabaha koja bi trebalo da pripadne Azerbejdžanu se odlučila na napuštanje svojih ognjišta u strahu od azerjbejdžanske odmazde.

 

 

Jedan od najpotresnijih prizora iz Nagorno Karabaha dolazi upravo iz manastira. Vojnici i civili masovno dolaze da se poslednji put pomole i upale sveće u svojim svetinjama.

Upravo je takva situacija u Dadivank manastiru iz 12./13. veka.

Scroll to top