Sada nema dobavljača koji bi dugoročno mogli da zamene snabdevanje evropskim zemljama prirodnim gasom iz Rusije, piše francuski list Monde diplomatique.

Kako navodi publikacija, Norveška , Holandija , Alžir i drugi dobavljači u Evropi već duže vreme nisu u stanju da zadovolje povećanu potražnju za plavim gorivom i mogu da deluju samo kao rezervni prodavci.

„Želja Evropljana da okrenu leđa Moskvi upada u ustaljeni poredak stvari u sektoru nafte i gasa, koji će biti teško promeniti onoliko brzo koliko bi to zahtevao skori embargo“, piše list.

Ističe se da Evropa ne može da računa na isporuke gasa iz Libije zbog građanskog rata koji je u toku, dok Egipat ne planira da postane dobavljač zbog opreznosti u odnosima sa Rusijom .

„Udaljena geografska lokacija drugih proizvođača, kao što su Nigerija ili Angola, u kombinaciji sa različitim stepenom zastarelosti njihovih kapaciteta, ne dozvoljava im da postanu pouzdana zamena za Rusiju“, navodi se u članku.

 

Autori Monde diplomatique sugerišu da Sjedinjene Države planiraju da iskoriste ovu situaciju sa očekivanjem da povećaju snabdevanje evropskim zemljama svojim komprimovanim prirodnim gasom.

Moskva je od 1. aprila počela da prima uplate za plaćanje gasa od neprijateljskih država u rubljama kako bi se izvukla iz obračuna u dolarima i evrima.

Predsednik Vladimir Putin je pojasnio da će se odbijanje poslovanja u ruskoj valuti smatrati neispunjenjem obaveza po ugovorima.

Gasprom je od 27. aprila obustavio izvoz goriva u Bugarsku i Poljsku zbog neplaćanja. Istovremeno, kompanija je upozorila da će smanjiti tranzit ka drugim zemljama ako Sofija i Varšava počnu ilegalno uzimanje goriva.

Posle početka ruske specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu.

Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, a pozivi da se napuste energenti su sve glasniji.

Sve se to već pretvorilo u probleme za SAD i Evropu, što je izazvalo povećanje cena goriva i hrane.

Scroll to top