BalkansPress

Dobro došli!

Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je prednost u finansijskoj konfrontaciji sa Zapadom, pišu analitičari kineskog izdanja Sohu.

SAD i evropske zemlje objavile su ekonomski rat Rusiji krajem februara. Nominalni razlog bila je specijalna operacija Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini.

Međutim, brzina kojom je kolektivni Zapad počeo da nameće sve vrste ograničenja Moskvi, ukazuje na to da su pripreme za takvu konfrontaciju unapred predviđene.

PROČITAJTE: NA KORAK DO PRAVOG HAOSA: Rusija može da ugasi nuklearne elektrane u SAD i EU!

Računica je bila da Rusija neće izdržati kolosalan pritisak na ekonomiju i da će priznati poraz. Ali to se nije desilo.

Ne samo da je Rusija preživela, već je prešla u kontranapad, i to kako!

Ruski predsednik Vladimir Putin je sredinom marta postavio zadatak da se razradi mogućnost plaćanja za gas koji se izvozi u takozvane neprijateljske zemlje u rubljama.

 

Evropski uvoznici danas plaćaju primljene energente ruskom nacionalnom valutom i time je ojačavaju. One zemlje koje su odbile da prihvate uslove koje je postavila Moskva već su van izvozne šeme Ruske Federacije.

Ipak, najzanimljivije je to što analitičari Sohu primećuju da su i SAD bile prinuđene da plaćaju u rubljama.

Slanje svog astronauta Marka Vande Haja na ruskom svemirskom brodu Sojuz do ISS, platili su u valuti Ruske Federacije.

Istina, radi očuvanja obraza, finansijska poravnanja su vršena preko treće kompanije.

PROČITAJTE: Za Ruse više ne važe presude iz Strazbura!

Tako se pojavljuje paradoksalna slika. Pošto nije uspeo da ubedi Evropljane da odbiju zahtev Moskve za plaćanje gasa u rubljama, Vašington je i sam napravio ustupke Rusiji i šplatio u rubljama.

Trik predsednika Ruske Federacije je upalio 100%.

„Ovaj konflikt je pokazao da je Putinova strategija omogućila Rusiji da odnese veliku pobedu nad Sjedinjenim Državama“, rezimirali su novinari Sohu.

Scroll to top