BalkansPress

Dobro došli!

Premijer Velike Britanije, Boris Džonson i predsjednik Francuske Emanuel Makron su rekli da će obezbijediti veću podršku Ukrajini u njenom ratu sa Rusijom, saopšteno je iz Džonsonovog kabineta u nedjelju, 26. juna.

Dva lidera su se sastala na marginama samita G7 u Bavarskoj, na jugu Njemačke, u nedjelju 26. juna.

„Složili su se da je ovo kritičan trenutak za dalji tok rata, te da je ovo prilika da se preokrene situacija u ratu“, navodi se u saopštenju iz Dauning strita.

Džonson i Makron su „istakli potrebu da se podrži Ukrajina, da se ojača u ratu i u budućim pregovorima“.

PROČITAJTE: PUTINOV PLAN FUNKCIONIŠE, NEMAČKA U PROBLEMIMA! Na korak su od vanredne situacije, poslali preteću poruku MOSKVI

 

Britanski lider je rekao Makronu da bi „bilo koji pokušaj da se odmah riješi konflikt samo prouzrokovao stalnu nestabilnost“.

Dodao je da bi se time rizikovalo da „Putin bude ohrabren da manipuliše suverenim zemljama i međunarodnim tržištima do daljnjeg“.

Za razliku od Makrona, koji održava kontakte sa Putinom, Džonson odbacuje bilo kakve razgovore sa ruskim liderom, kojeg naziva „diktatorom“, od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Џонсон Макрону: Заустављање сукоба у Украјини проузроковаће трајну  нестабилност - Нови Стандард

*Foto: Reuters

PROČITAJTE: Putin celom svetu objavio šta se dešava sa samo nekoliko reči: „Stari svet je gotov!“

Bajden: Moramo da se držimo zajedno

Američki predsjednik Džo Bajden je ponovo pozvao na jedinstvo Zapada, i pohvalio vođstvo njemačkog kancelara Olafa Šolca uoči ključnog samita G7 na kojem će biti riječi o novim sankcijama za Rusiju i posljedicama rata u Ukrajini.

„Moramo da se držimo zajedno“, rekao je Bajden Šolcu uoči dvodnevnog samita u Bavarskoj 26. juna.

Dodao je da je ruski predsjednik Vladimir Putin očekivao „da će se NATO i G7 na neki način razdvojiti, ali to se nije dogodilo niti će“.

 

Uoči samita, američki i britanski zvaničnici su najavili da će članice ove grupa zabraniti kupovinu ruskog zlata, što je još jedan udarac na džepove najbogatijih Rusa.

Takođe, ranije u nedjelju, raketni napadi na Kijev su dali novi zamah zahtjevima ukrajinskih zvaničnika za pomoć da se odbije ruska invazija, koja traje već više od četiri mjeseca.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitri Kuleba, podijelio je na Tviteru sliku sedmogodišnje djevojčice koju spasioci izvlače iz ruševine zgrade u Kijevu, i tražio od grupe G7 „još sankcija za Rusiju i još teškog naoružanja za Ukrajinu“.

PROČITAJTE: ZABRINUTOST NA ZAPADU: Rusija šalje Belorusiji „iskandere“

Na samitu u Bavarskim Alpima učestvuju lideri SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke, Kanade i Japana.

Samit G7 je prvi od dva ključna koja će se desiti iduće nedjelje, usred rastućih problema na globalnom nivou – a Putinov rat u Ukrajini i povezane krize sa hranom i energentima su visoko na toj listi.

Nakon samita u Bavarskoj, lideri NATO zemalja će održati samit u Madridu, od 28. do 30. juna.

Scroll to top