BalkansPress

Dobro došli!

Tvrdnje o američkim koorporacijama koje su navodno kupile trećinu poljoprivrednog zemljišta, a koje su potekle sa Telegram kanala, nisu tačne.

Šta su činjenice? 

Izvor tvrdnji koje govore da su Amerikanci kupili 28 posto obradivog zemljišta u Ukrajini je članak objavljen 27. maja 2022. godine na australskom portalu Australian National Review.

Tvrdnje u ovom članku su zapravo prenesene iz objave sa Telegram kanala Laura Aboli iz 26.5.2022. godine. U objavi Laure Aboli je, uz tvrdnje iznesene u opisu, podijeljen i članak objavljen 12.11.2011. godine na portalu Ritimo. Australian National Review je kompletnu njenu objavu kopirao i objavio u fomi članka. Kako ukrajinski portal za provjeru činjenica Stop Fake u analizi iz 28.7.2022. godine navodi, ove tvrdnje su prenosili i ruski mediji poput Gazeta.ru, Vesti.ru i drugih, ali i drugi portali diljem svijeta. U konačnici su došle i do domaćih portala.

 

U članku portala Ritimo se zaista tematizira privatizacija i prodaja zemljišta u Ukrajini, odnosno zakonski okvir koji bi omogućio trgovanje poljoprivrednim zemljištem. No, u tom članku nema tvrdnji o tome da su Amerikanci kupili 28 posto poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini, koje su se očito prvi put pojavile na Telegram kanalu izvjesne Laura Aboli.

Stop Fake u je u svojoj analizi ove tvrdnje proglasio netačnim, navodeći da ideja o prodaji ukrajinskog zemljišta stranim korporacijama nije moguća i da je u suprotnosti sa ukrajinskom zakonskom regulativom.

Tržište poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini počelo je sa radom 1. jula 2021. godine, ali uz niz ograničenja. Glavno među njima je zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima i kompanijama u vlasništvu stranaca. Ovo ograničenje može biti ukinuto, ali tek nakon sveukrajinskog referenduma, koji će pokrenuti pitanje dozvole za prodaju zemljišta strancima. U Ukrajini do sada takav referendum nije održan. Dakle, zemljište se ne može prodati strancima.

Prema podacima Državne službe za geodeziju, kartografiju i katastar u Ukrajini, navodi dalje StopFake, tokom prošle godine prodato je 0,26 miliona hektara zemljišta. 

Ova cifra iznosi oko 0,8% od površine poljoprivrednog zemljišta (32,6 miliona hektara) uključene u geokatastar. Ali brojka od 17 miliona hektara, na kojoj rade propagandisti Kremlja, 65 je puta veća od površine poljoprivrednog zemljišta

Izvor: Raskrinskavanje.ba

Scroll to top