BalkansPress

Dobro došli!

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je juče da se Rusiji ne sme dozvoliti da pobedi u ratu protiv Ukrajine.

On je rekao da će zemlje članice NATO možda morati dugo da pomažu Ukrajini oružjem i drugom pomoći, kako bi sprečile Rusiju da pobedi.

„U našem je interesu da ova vrsta agresivne politike ne uspe. Ovo je najopasnija situacija u Evropi od Drugog svetskog rata“, rekao je Stoltenberg.

PROČITAJTE: Šta nam govori Blinkenov zaokret?

On je dodao da ruski napad nije usmeren samo na Ukrajinu, već i na zapadne vrednosti.

Stoltenberg je ponovio da je NATO odlučan da brani svih svojih 30 zemalja članica.

„Ako predsednik Putin uopšte pomisli da uradi nešto slično nekoj zemlji Severnoatlantske alijanse, kao što je uradio Gruziji, Moldaviji ili Ukrajini, onda će se ceo NATO uključiti odmah“, rekao je Stoltenberg.

 

Neutralne zemlje moraju da izaberu stranu?

Napad Rusije na Ukrajinu podstakao je ranije neutralne zemlje Finsku i Švedsku da zatraže učlanjenje u NATO. Njihove zahteve za prijem do sada su ratifikovale 23 zemlje od 30 država članica, uključujući SAD.

Sedam zemalja članica tek treba da formalno pristanu, i to su Češka, Grčka, Mađarska, Portugal, Slovačka, Španija i Turska, navodi RSE.

PROČITAJTE: Amerikanci kupili trećinu obradivog zemljišta Ukrajine

Samo se Turska prvobitno usprotivila. Ona je pored ostalog kao uslov za podršku postavila da Stokholm i Helsinki ne pomažu kurdskim snagama u Siriji, koje Ankara smatra ogrankom terorističke Radničke partije Kurdistana, i ukidanje restrikcija na izvoz oružja Turskoj.

Turska je saopštila da će se ovog meseca specijalni komitet te zemlje sastati sa finskim i švedskim zvaničnicima, kako bi procenio da li se dve zemlje pridržavaju uslova.

Scroll to top