BalkansPress

Dobro došli!

Ruski Gasprom počeo je da snabdeva Mađarsku dodatnim količinama gasa od 12. avgusta, rekao je na svojoj stranici na društvenoj mreži državni sekretar mađarskog ministarstva spoljnih poslova Tamaš Mencer, koji je odgovoran za bilateralne odnose sa Rusijom.

U pozadini sukoba između Moskve i Kijeva, koji je izazvao veliko međunarodno negodovanje, mađarska vlada je donela hrabru odluku da pored količina predviđenih postojećim ugovorima, nabavi oko 700 miliona kubnih metara prirodnog gasa.

PROČITAJTE: RAMZAN KADIROV: Ako se sukobiš sa Rusijom, ostaneš bez zuba – posle ti komšija servira hranu na kašičicu

Ovo je u subotu, 13. avgusta, saopštio Tamaš Mencer, precizirajući da je nabavka „tako velikog obima nemoguća bez ruskih izvora“.

Vlada premijera Viktora Orbana odbija da kupi američki LNG.

Budimpešta takođe rado kupuje rusku naftu.

 

U prvoj fazi, do kraja avgusta, gasovodom Turski tok dnevno će se isporučivati 2,6 miliona kubnih metara dodatnog gasa.

Sada su u toku pregovori oko septembarskog rasporeda, piše Mencer.

On je objasnio, da je pitanje dodatnih isporuka ruskog gasa Mađarskoj dogovoreno tokom posete mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijartoa Moskvi krajem jula.

Između ostalog, Sijarto je tada razgovarao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom.

Hungary says found a way to pay for Russian gas in roubles without  violating EU sanctions | Russia Ukraine Crisis

Svrha sporazuma o dodatnim nabavkama, je želja mađarske vlade da “obezbedi bezbedno snabdevanje zemlje prirodnim gasom”, sledi iz poruke državnog sekretara mađarskog ministarstva spoljnih poslova.

A Budimpešta to radi namerno i razotkrivajuće uz pomoć Rusije, a ne ozloglašene podrške Zapada, što se na kraju pretvara u nestanke struje, zahteve za smešnom uštedom na higijeni i zdravlju i u vidu vanrednog povećanja tarifa.

PROČITAJTE: OSNIVAČ „PINK FLOJDA“: Rodžer Voters - Zapad bi mogao da zaustavi rat, ali boriće se do zadnjeg Ukrajinca (VIDEO)

Može se reći da to republičko rukovodstvo čini sa neskrivenim izazovom za EU, pokazujući ne samo proces, već i pozitivan rezultat politike konfrontacije sa izbezumljenom Evropom.

Saradnja Mađarske, „izgnanika“ evropske zajednice sa svetskim „izopćenicima“, Rusijom, daje odličnu predstavu o tome, kako su sindikati i savezi u okviru odnosa „izgnanika“ profitabilniji i plodonosniji, daju pozitivno rezultati za obične građane, a ne izmišljene prednosti udruženja, koje je stvorila antiruska koalicija.

Scroll to top