BalkansPress

Dobro došli!

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je paket zakona o zabrani LGBT propagande, kao i promene pola i pedofilije, a za kršenje zabrane propisane su novčane kazne do 10 miliona rubalja.

Zabrana LGBT propagande, promene pola i pedofilije odnosi se na filmove, knjige, reklame, medijske publikacije i kompjuterske igrice.

Zakoni zabranjuju LGBT propagandu u bilo kojoj vrsti robe koja se prodaje u Rusiji, posebno u filmovima, knjigama, reklamama, medijima i audiovizuelnim uslugama. Takođe, kako je navedeno u Državnoj dumi, zakon se primenjuje i na kompjuterske igrice.

 

Za nepoštovanje su predvižene visoke kazne.

Dakle, građani će morati da plate do 400 hiljada rubalja za LGBT propagandu, a pravna lica do pet miliona. Stranci se takođe mogu suočiti sa administrativnim hapšenjem od 15 dana ili deportacijom.

Roskomnadzor će imati pravo da odobri proceduru za praćenje interneta radi identifikacije informacija i programa kojima bi trebalo ograničiti pristup.

PROČITAJTE: Ruskinja došla i ostala u Srbiji: Kada kažem da sam iz Rusije, ljudi postaju još više prijateljski nastrojeni

Podsetimo, ranije je predsednik Putin u dekretu naveo da postupci SAD-a i drugih neprijateljskih zemalja, kao i transnacionalnih korporacija, nevladinih organizacija i medija, predstavljaju pretnju tradicionalnim ruskim vrednostima.

On je u dekretu pozvao na očuvanje i zaštitu vrednosti koje omogućavaju zemlji da brani i jača svoj suverenitet, istovremeno „čuvajući narod Rusije i razvijajući njen ljudski potencijal“.

 

Tradicionalne vrednosti ukorenjene u kulturnom i istorijskom iskustvu Rusije omogućile su naciji da se efikasno suoči sa novim izazovima i pretnjama uz očuvanje netaknutog identiteta, navodi se u dekretu. Među tim vrednostima su ljudsko dostojanstvo, ljudska prava, život, patriotizam, moralni ideali, tradicionalna porodica, istorijsko pamćenje, kontinuitet generacija i jedinstvo svih naroda koji žive u Rusiji.

„Postupci ekstremističkih i terorističkih organizacija, određenih medija, kao i akcije SAD-a i drugih neprijateljskih zemalja i nekih transnacionalnih korporacija predstavljaju pretnju tradicionalnim vrednostima“, navodi se u dokumentu.

Prema dekretu, ovoj pretnji treba se suprotstaviti kroz politike usmerene na mlade, reformu obrazovanja i podršku književnosti, umetnosti, filmu i medijima koji promovišu tradicionalne vrednosti. Dekret takođe nalaže Vladi da radi sa civilnim društvom, čuva istorijsko pamćenje naroda Rusije i podržava ruski jezik, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.

Scroll to top