BalkansPress

Dobro došli!

Sremnost Kine da pređe na kupovinu nafte iz zemalja Persijskog zaliva u juanima vodi ka formiranju novog svetskog energetskog poretka, piše britanski list "Fajnenšel tajms", pozivajući se na eksperte.

Kako navodi analitičar švajcarske banke "Kredit Svis" Zoltan Požar, Kina već neko vreme povećava kupovinu nafte i tečnog prirodnog gasa od Irana, Venecuele, Rusije i niza afričkih zemalja za svoju nacionalnu valutu, ali je sastanak kineskog predsednika Si Đinpinga sa liderima zemalja članica Saveta za saradnju arapskih država Persijskog zaliva u decembru označio „rođenje petrojuana“. Na tom sastanku je, između ostalog, kineski lider rekao da je Peking spreman da podstiče trgovinu naftom i gasom sa ovim zemljama u juanima.

 

Prema rečima Požara, „Kina želi da revidira pravila globalnog energetskog tržišta” u okviru strategije za smanjenje trgovine u dolarima, koju podržavaju i kineski partneri iz BRIKS-a i niz drugih država u trenutku kada se devizne rezerve u dolarima pretvaraju u političko oružje SAD i situacije sa zamrzavanjem ruske imovine zbog situacije u Ukrajini. U tekstu se naglašava da saradnja Kine i arapskih država može uključivati zajednička istraživanja i proizvodnju nafte i gasa u Južnom kineskom moru, kao i ulaganja u rafinerije, hemijsku industriju i postrojenja za proizvodnju proizvoda od plastike.

Požar je ukazao da bi realizacija svih ovih projekata u juanima predstavljala ogroman pomak u globalnoj trgovini energentima. Ekspert je istakao da dolazak u prvi plan kineske nacionalne valute kao glavnog globalnog sredstva plaćanja za energetske resurse izgleda još verovatnije, s obzirom na činjenicu da je zemljama sa najvećim dokazanim rezervama nafte (Rusija, Iran, Venecuela, zemlje Persijskog zaliva, Indonezija i države u severnoj i zapadnoj Africi) Kini liža od Sjedinjenih Država po svojim političkim i ekonomskim pogledima.

Scroll to top