BalkansPress

Dobro došli!

Sirijsku devojčicu čija je majka umrla nakon što ju je rodila pod ruševinama nakon zemljotresa usvojio je njen rođak Salah el Badran. Devojčica se zove Aja, što na arapskom ima više značenja, između ostalih "čudo" i "dar od boga".

Nažalost, i kuća njenog rođaka u gradu Jenderisu na severozapadu Sirije je uništena. On i njegova jedanaestočlana porodica uspeli su da pobegnu, ali sada žive u šatoru, piše AP.

 - Nakon zemljotresa niko ne može da živi u svojoj kući ili zgradi. Samo deset odsto zgrada ovde je sigurno za život, a u ostalima se ne može živeti - rekao je on.

PROČITAJTE: Zašto su zgrade u Turskoj padale kao kule od karata

 

Spasioci u Jenderisu pronašli su Aju u ponedeljak posle podne, više od deset sati nakon zemljotresa, dok su kopali po ruševinama petospratnice u kojoj su živeli njeni roditelji.

Zatrpana ispod betona, beba je još uvek bila pupčanom vrpcom povezana sa svojom majkom, Afraom Abu Hadijom, koja je bila mrtva zajedno sa svojim mužem i četvoro dece. Beba je hitno prebačena u bolnicu u obližnjem gradu Afrinu.

*Foto: AP Photo / Ghaith Alsayed

PROČITAJTE: STEFANOV: Rat u Ukrajini je nastavak stoljetnog europskog sukoba

Abu Hadija je verovatno rodila devojčicu i potom umrla nekoliko sati pre nego što su pronađeni, rekao je doktor Hani Marouf u bolnici Cihan u Afrinu.

 - Nazvali smo je Aja, kako bismo prestali da je zovemo novorođenče - rekao je Marouf.

Stanje joj se iz dana u dan popravlja i nema oštećenja karlice, kako se u početku mislilo, dodao je lekar.

Scroll to top