Nakon Poljske i Slovačke, Austrija je treća po redu evropska država koja je od Rusije dobila značajno manju isporuku gasa nego obično, i to u vidu smanjenja od 15 procenata.

Državna uprava za regulaciju tržišta energetike objavila je da Austrija dobija smanjene isporuke gasa iz Rusije, i to 15 posto manje nego ranije.

Iz ove institucije ipak tvrde da smanjenje isporuke gasa nije političke prirode, već da je mogući razlog taj što Rusi trenutno pune svoje rezervoare za gas, te je automaski manje količina koje mogu da se izvezu.

- Ovakve situacije nisu neuobičajene, a Rusija obično veoma brzo obavesti zbog čega se to dešava – rekao je Valter Bolc, izvršni direktor „E-Kontrola“, a prenosi „Die Presse“.

Poljska i Slovačka takođe su izvestile o smanjenju količine uvezenog gasa iz Rusije, gde su naročito pogođeni Poljaci, koji dobijaju 45 odsto manje nego inače.

„PGNig“ je poljska firma koja posluje sa „Gaspromom“, a u četvrtak je objavila podatak o drastično smanjenoj isporuci gasa iz Rusije.

O tome su obavestili čelnike ruske kompanije, koji su te tvrdnje odbacili i nazvali ih „netačnim“. Slovaci su još i „dobro prošli“, jer im je isporuka smanjena za „samo“ deset procenata.

Još uvek nije poznato koji su razlozi sa smanjenu isporuku gasa iz Rusije ka Evropi, a moguće je da su i tehničke, ali i političke prirode, naročito imajući u vidu da su Poljska i Austrija jedne od zemalja koje najoštrije kritikuju rusku politiku, te da su se pridružile sankcijama uvedenim ovoj zemlji.

Istog dana oglasio se i šef transporta ukrajinske gasne kompanije „Ukrtranzgas“, koji je izjavio da Poljska nije isporučila Ukrajini uobičajene količine od četiri miliona kubnih metara gasa, te se opravdano nameće i mišljenje da je moguće da su Rusi ovim potezom želeli da zapravo „zavrnu slavinu“ Ukrajini, naročito imajući u vidu da je predsednik Vladimir Putin još u junu upozorio da bi Rusija mogla da smanji isporuke gasa u Evropu.

 

 

(Izvor: Blic)

 

 

 

Scroll to top