Ankara i Rijad mogli bi uskoro da počnu zajedničku vojnu operaciju u Siriji. Prema rečima ministra spoljnih poslova Turske, Saudijska Arabija je potvrdila svoju spremnost da pošalje vojnu tehniku i osoblje u bazu Indžirlik.

Saudijska Arabija se sprema da pošalje avione i vojno osoblje u tursku bazu Indžirlik, izjavio je ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu u intervjuu listu „Jeni šafak“.

– Na svakom sastanku koalicije naglašavali smo potrebu široke strategije za borbu protiv DAEŠ-a koja bi bila orjentisana na rezultat. Ako do nje dođe, Turska i Saudijska Arabija će moći da započnu kopnenu operaciju – navodi list reči turskog ministra, prenosi Sputnjik.

 

 

Međutim, prema izveštavanjima britanskog Independenta, on je uveliko potvrdio da su saudijski avioni i vojne trupe na putu za vojnu bazu Indžirlik, u pokrajini Adana, blizu sirijske granice, ali ne i njihov tačan broj.

Mevlut Čavušoglu je rekao da je saudijska delegacija ranije posetila bazu.

– Saudijska Arabija je potvrdila svoju želju da se bori protiv DAEŠ-a, izjavljujući da je spremna da pošalje i avione i vojsku – izjavio je Čavušoglu.

S obzirom da Rusija uveliko operiše u Siriji protiv džihadističkih grupa, a Rijad i Ankara ne dele mišljenje Moskve o pojedinim grupama koje se tamo bore (npr. Kurda), dovoljno je samo jedno pogrešno bombarovanje ili kopneni napad na neku od tih spornih grupa da otpočne apokaliptični scenarijo koji vodi do rata među svetskim silama prisutnim u Siriji.

Čavušoglu: Moguća kopnena akcija Turske i Saudijske Arabije u Siriji

Turska i Saudijska Arabija mogle bi da krenu u kopnenu operaciju protiv ekstremista Islamske države u Siriji, izjavio je danas turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Ako postoji strategije (protiv ID), Turska i Saudijska Arabija mogle bi da učestvuju u kopnenoj akciji", rekao je ministar koji je učestvovao na konferenciji o bezbednosti u Minhenu, preneli su turski mediji.

Neki tvrde da Turska nije spremna da učestvuje u borbi protiv ID, rekao je ministar ali je dodao da "Turska iznosi najkonkretnije predloge".

On je rekao i da će Rijad rasporediti svoje vojne avione u turskoj bazi u Indžirliku.

Čavušoglu je izrazio uverenje da je Saudijska Arabija "spremna da pošalje vojnike kada bude bilo vreme za kopnenu akciju".

Scroll to top