BalkansPress

Dobro došli!

Sjedinjene Američke Države će na međunarodnim vojnim vežbama angažovati oko 6.500 jedinica vojne tehnike koja se čuva u podzemnim pećinama u centralnom delu Norveške, prenosi televizijski kanal Si–En–En.

Vojne vežbe „Kold risponz 2016“, u kojima učestvuje 15.000 vojnika iz 14 zemalja, održavaju se u Norveškoj od 19. februara do 22. marta.

Američka vojska počela je da razmešta vojnu tehniku u podzemnom kompleksu 1981. godine. Kada je okončan Hladni rat, SAD su zaključile da objekat više nije svrsishodan, tako da su ga tokom devedesetih finansirale norveške vlasti.

Prema navodima Si–En–Ena, u kompleksu je zaposleno stotinak ljudi, a u njemu se čuva oružje čija je količina dovoljna za oko 15.000 pripadnika morske pešadije.

 

 

Prema rečima glavnog savetnika Ruskog instituta za strateška istraživanja politikologa Vladimira Kozina moguće je da se u pećinama čuva ogromna količina naoružanja.

„Razmeštanje vojne tehnike u pećinama je tradicionalni način baziranja u Norveškoj: nema potrebe da se grade neki pozadinski objekti, hangari, baze. Sakrivena u planini i dobro zaštićena. Tamo može da se čuva ogromna količina tehnike — više od 6.000 jedinica vojne tehnike i naoružanja, plus brojno osoblje. Sve se to priprema u okviru vežbi pod šifrovanim nazivom ’Hladni odgovor‘, koje će biti održane u tom delu Evrope“, rekao je Kozin za Sputnjik.

On je naveo da NATO povećava broj vojnih vežbi, a njegovi ciljevi su vrlo konkretni.

„Zbog čega se izvode te brojne vežbe? Pored čisto praktičnih vojnih zadataka, oni hoće da drže Rusiju u stanju napetosti, a za to troše dodatna novčana sredstva. Stvarajući bauka u vidu „pretnje Rusije“, vojno–političko rukovodstvo NATO–a pokušava da od saveznika u Alijansi izvuče dodatni novac za vojne ciljeve, u iznosu od dva i više procenata BDP–a. Sada je od 28 zemalja NATO–a tu granicu premašilo samo pet zemalja — SAD, Velika Britanija, Poljska, Letonija i Grčka. Zadatak rukovodstva NATO–a je da na to podstaknu i sve ostale države–članice“, rekao je politikolog.

 

 

(Izvor: rs.sputniknews.com)

Scroll to top