Novi šef oružanih snaga NATO alijanse u Evropi, američki general Kertis Skaparoti, pozvao je države-članice da stalno budu pripravne da se suprotstave „pretnjama od strane Rusije i terorista“.

Na ceremoniji u Monsu povodom svog stupanja na dužnost, Skaparoti je ocenio da se NATO danas sudara sa Rusijom koja se uzdiže i „teži da se pokaže kao svetska sila“.

„Moramo stalno podizati nivo svoje bojeve spremnosti i mobilnosti da bismo bili u stanju, ukoliko obuzdavanje (Rusije) ne bude uspešno, da stupimo u borbu. Ako zatreba – već danas“, rekao je Skaparoti, usput pomenuvši da Evropi preti i opasnost od terorizma.

 

 

Skaparoti je ukazao da je vojno-političko obuzdavanje jedan od ključnih principa u strategiji SAD-a prema Rusiji.

Na istoj ceremoniji je govorio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je upozorio da zapadna alijansa ulazi u „novu eru neizvesnosti“, a sa ozbiljnim i zapuštenim problemima sa kojima je, prema njegovom mišljenju, NATO ipak spreman da izađe na kraj.

Stoltenberg je indirektno priznao zbog čega je Rusiju i terorizam postavio na mesto na kojem je Zapad nekada držao SSSR i „crvenu opasnost“:

„Čak i posle okončanja hladnog rata, naša Severnoatlantska alijansa i njene kolektivne snage od životnog su značaja jer se suočavamo sa novim izazovima“.

Kertis Skaparoti je na funkciji nasledio američkog generala Filipa Bridlava.

Ako je suditi po prvom nastupu na novoj dužnosti generala koji je do sada komandovao američkim snagama u Južnoj Koreji, može se reći da je Bridlav dobio dostojnog naslednika.

(Izvor: Fakti.org)

Scroll to top