Turska vojska je u petak uveče pokušala da izvede državni udar, blokirala mostove u Istanbulu. Prema izveštajima državnih organa ima više od 60 mrtvih. Smenjeno je 29 pukovnika i pet generala, a uhapšeno 754 vojnika.

 

 

Turska vojska je u petak uveče pokušala da izvede državni udar, blokirala mostove u Istanbulu, ušla u državnu televiziju i izdala saopštenje da je preuzela vlast u toj zemlji, dok je premijer Jildirim poručio da se radi o grupi vojnika koja deluje nelegalno i da je Vlada stabilna, a da o državnom udaru ne može biti reči predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao narod da izađe na ulice i pokaže za koga je i doleteo je u Istanbul.

Neposredno pre nego što je na istanbulski aerodrom Ataturk sleteo avion sa predsednikom Turske, službe bezbednosti te zemlje su saopštile da se stanje "vraća u normalu". Iza svih izjava, i jedne i druge strane, ostaje mnogo nejasnoća.

U prestonici Turske vodile su se ogorčene borbe a prema izveštajima državnih organa ima više od 60 mrtvih. Smenjeno je 29 pukovnika i pet generala, a uhapšeno 754 vojnika.

Vojska u Istanbulu se predaje, ali nema pouzdanih podataka o situaciji u Ankari.

(Izvor: Novosti.rs)

Scroll to top