Pobunjenici, koji su pokušali da izvedu vojni puč, dobijali su komande iz Sjedinjenih Američkih Država – izjavio je Redžep Tajip Erdogan pred svojim pristalicama u Istanbulu.

Obrativši se turskim visokim oficirima, dodao je: „Oni koji su pokušali prevrat – to su vaše kolege, ali se oni, na žalost, nisu rukovodili istim principima kao vi. Oni su komande dobijali iz Pensilvanije“.

{adselite}Erdogan je juče u tri navrata za zaveru optuživao opozicionog islamskog propovednika Fetulaha Gulena koji živi u SAD. Pretpostavlja se da je upravo Gulena imao u vidu kada je izgovorio „iz Pensilvanije“.

Ankara Gulenovo izručenje bezuspešno traži od Vašingtona.

Baraka Obama je povodom pokušaja vojnog puča podržao Erdoganov režim.

A režim – kako javlja turska novinska agencija Anadolu – već počinje da vuče poteze i da „pušta krv“.

Pod optužbom da su bili povezani sa pučistima i Gulenovom „paralelnom državom“ – Erdoganovi egzekutori su objavili da je funkcija lišeno 2.745 sudija Visokog saveta sudija i tužilaca Turske.

Režim kontroliše veći deo zemlje. Pobunjenici deluju u većim grupama koje najverovatnije više nemaju jedinstvenu komandu, ali pružaju otpor jedinicama koje su ostale verne Erdoganu.

Iako je Erdogan apostrofiranjem Pensilvanije, u kojoj živi Gulen, izbegao otvorenu konfrontaciju sa SAD, ipak zvanična Ankara nije „ručnu“ podigla do kraja.

Turski premijer Binali Jildirim rekao je konferenciji za medije u Ankari da SAD i Turska više nisu prijatelji.

Objasnio je da zemlja koja krije šefa organizacije umešane u pokušaj državnog prevrata „više nije prijatelj Turske“.

Ekeparti za Bliski Istok, međutim, smatraju da pokušaj puča najverovatnije nema veze sa Gulenom.

„Erdogan – otkako je pokvario odnose sa Gulenom, a to se desilo 2010. – za sve loše što se događa u Turskoj optužuje upravo njega. Pritom naglašava da Gulen pokušava da u zemlji formira paralelnu vlast i vladu. Međutim, sumnjam da Gulen u turskoj armiji ima značajniji broj pristalica. Turski oficiri su odavno garant da će Turska ostati sekularna država. Njima su tuđe čak i meke islamističke ideje“ – ocenila je Ana Glazova, šef Centra RISI za Aziju i Bliski Istok.

(Fakti.org)

Scroll to top