Turski predsednik Recep Tayyip Erdogan svoj prvi intervju nakon propalog vojnog puča dao je CNN-u. U razgovoru s reporterkom Becky Anderson nije hteo demantovati najave da će njegova zemlja ponovno uvesti smrtnu kaznu kako bi se obračunala s hiljadama uhapšenih koje se tereti za sudelovanje u organizaciji neuspelog udara. Prema poslednjim informacijama, privedenih je gotovo 9.000.

'Ovde jasno imamo zločin veleizdaje', rekao je Erdogan.

'Ali naravno, parlament će o tome morati doneti odluku u smislu ustavnih izmena, politički će se lideri naći i raspraviti taj predlog i ako prođe onda ću u konačnici ja, kao predsednik, staviti svoj potpis na odluku parlamenta', dodao je Erdogan.

 

 

Čelnici nekoliko država Europske unije već su upozorili da Turska neće moći postati članica te organizacije ako ponovno uvede smrtnu kaznu. Poslednja u nizu državnika koja je iznela takvo upozorenje je šefica EU diplomatije Federica Mogherini.

Sudeći prema odgovorima koje je Erdogan dao CNN-u, on se smrtnoj kazni nimalo ne protivi.

'Ma zašto da ih sve držim po zatvorima i još da im godinama dajem hranu? To mi narod govori', kaže Erdogan.

'Narod želi da čim pre završimo s ovim jer ljudima su ubijeni rođaci, susedi i deca. Oni jako pate, jako su osetljivi i zato i mi moramo delovati razumno i s osećajem', izjavio je Erdogan.

On je, kao što smo već izveštavali, u izjavama neposredno nakon propasti puča obećao da će svi sudionici zavere skupo platiti za taj čin veleizdaje.

Erdogan nije u intervjuu za CNN propustio spomenuti muslimanskog propovednika Fetulu Gulena, svog negdašnjeg saveznika koji je u međuvremenu, nakon što je između njih dvojice puklo, pobegao u Ameriku. Najavio je da će za nekoliko dana Amerikancima poslati formalni zahtev za njegovim izručenjem. Gulena, naime, Erdogan smatra organizatorom puča.

Na pitanje novinarke što će učiniti u slučaju da Amerikanci odbiju izručenje, Erdogan se pozvao na sporazum o izručivanju koji je potpisan između Turske i SAD-a.

'Dakle, vi tražite nečije izručenje, vi ste moj strateški partner i ja prihvatim vaš zahtev, ali vi ne učinite isto kad ja vas tražim nekoga... Pa naravno da u ovakvim situacijama moramo imati reciprocitet', argumentirao je Erdogan.

(Izvor: Jutarnji.hr)

Scroll to top