Predsednik Rusije Vladimir Putin može da uništi Ameriku za manje od pola sata, upozorili su u ponedeljak mediji u SAD, citirajući izjavu ruskog predsednika izrečnu na jednom banketu u Moskvi još pre pet godina.

Amerikanci, naime, strahuju da bi Putinova pretnja uništenjem mogla da se ostvari nakon što je Pentagon navodno „greškom“ ubio i ranio najmanje 162 režimska vojnika u Siriji. Strašan masakr ruskih saveznika u Siriji ponovo je odnose Moskve i vašingtona doveo do tačke pucanja.

 

Američki portal „Biznis insajder“ je nakon tog incidenta u Siriji objavio deo o Putinu iz knjige „Rusko-kineska osovina: Novi Hladni rat i američka kriza vođstva“, izdate 2014. godine.

– Autori knjige citirali su ruskog predsednika sa jednog banketa u moskvi, upriličenog za akademike i novinare iz celog sveta u decembru 2011. Tada je Putin znao da će za nekoliko meseci, u martu 2012, postati predsednik Rusije. Obratio se Amerikancima rečima: „Pitate me da li ćemo se promeniti? Lopta je u vašem dvorištu. Da li ćete se vi promeniti? – piše „Biznis insajder“.

Putin je, prema navodima iz knjige, zatim kritikovao nameru SAD da postavi svoj natiraketni sistem u Evropi, smatrajući to pretnjom ruskoj bezbednosti.

– Jedini razlog zašto Vašington želi da ima odnos sa Moskvom jeste taj što Rusija može da uništi Ameriku za pola sata ili manje – rekao je tada Putin, a prenosi „Biznis insajder“.

(Vesti-online)

Scroll to top