BalkansPress

Dobro došli!

Saznajte šta vas čeka, ispričano prostim narodnim jezikom.

Za razliku od horoskopa koji je čovekovu sudbinu određuje prema zvezdama, naš narod je u prošlosti imao svoj način proricanja sudbine. Proricao je sudbinu prema mesecima rođenjaneke osobe. To proricanje se naziva roždanik, a to je u stvari horoskop, samo ispričan prostim narodnim jezikom.

 

Januar

*Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… dana ovog meseca, biće srednjeg stasa, tankog nosa, hitar, ugledan, blage naravi i, ako se posveti nauci, igraće veliku ulogu u svome narodu; – a ko se rodi 2, 4, 6, 8, 10… biće omalen, crnomanjast, gostoljubiv, milostiv, krupna glasa, veseo, nepostojan, lakomislen i slabijeg pamćenja. Ako je brzoplet i ako je čas ovom, a čas onom naklonjen, preporučujemu se strpljenje u jednoj struci, jer ga samo to može sretnim i valjanim učiniti.

*Žensko: Biće lepa, smeđa i čistunica. Bolovaće češće od glave. Deca će je više puta ražaliti. Biće dobra i čuvarna gazdarica. Ako preživi 26. godinu, doživeće duboku starost.

Februar

*Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9… ovoga meseca, biće veoma odan praktičnim naukama, a posebno ekonomiji i spekulaciji; – a ko se rodi 2, 4, 6, 8, 10… biće nepostojan, lak, brz, docnije će mu se narav promeniti. Vrlo će rado putovati i težiće za bogatstvom.

*Žensko: Biće lepa, smeđa, rumena, ali hladna srca. U nekim stvarima će biti ćutljiva kao riba, ali u nekim i suviše govorljiva. Ako se uda, biće verna svome mužu. Ako preživi 10, 15, i 30. godinu, dočekaće duboku starost.

Mart

*Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9…  dana ovoga meseca, biće kratka obraza, dobar radnik, mudar, pošten, srdit, slobodan i veoma naklonjen ženskinjama; – a ko se rodi 2, 4, 6, 8, 10… biće strašno grabljiv i u oskudici, neće se ustezati ni od prevare i krađe, samo da do nečeg dođe. Mnogo će putovati po stranim zemljama.

*Žensko: Malo će devovati i u braku će biti verna i svaku nevolju trpljivo snositi. Biće istinita prema svakom, poštena i gostoljubiva. Mlogu će zdravu decu izroditi.

Foto: Thinkstock

*Foto: Thinkstock

April

*Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9…  ovoga meseca, biće ruse kose, stidljiv, dobrodušan, darovit; štovaće nauku i veštinu; biće iskren i imat će dosta zavidljivaca. Mnogo će trgovati i tuđe pomoći neće tražiti; – a ako se rodi 2, 4, 6, 8, 10… dana, biće lukav, grabljiv, zavidljiv, govorljiv i nikakvu tajnu neće umeti sačuvati. Ako se mlad oženi, u svačem će napredovati i obogatiće se.

*Žensko: Biće vatrenih očiju, vesela, govorljiva i plašljiva. U velika će društva rado odlaziti. Kad se uda svega će se okanuti i postaće dobra domaćica. Dočekaće duboku starost.

 

Maj

*Muško: Ako se rodi 1, 3, 5, 7, 9…  dana ovoga meseca, biće oštra pogleda, lepolik, hrabar i dobar vojnik. Izbegavaće i najmanje društvo; – Ako se pak rodi 2, 4, 6, 8, 10… dana, biće druževan, veseo, šaljiv, milostiv, nežan i ljubazan, osobito prema ženskima. Ako se nauci posveti, služiće narodu, iz koga je ponikao, na diku. U dubokoj će starosti osiromašiti, ako se još u mladosti na nauči čuvanju.

*Žensko: Biće zdrava, krupna, rumena i odveć prijatana. Ako se zarana i sretno uda, biće i mužu a i svojoj porodici na diku i ponos.

Jun

*Muško: Ko se rodi 1, 3, 5, 7, 9…  dana ovoga meseca biće visok, mudar, bojažljiv, gostoljubiv i svakome dobro došao, a po kadkad i prznica. Na lepo će odelo više držati, nego na jelo i pića.– Ako se pak rodi 2, 4, 6, 8, 10… dana, ako se posveti nauci biće učen; ako li se pak ne posveti, u starosti će se zdravo kajati. Sreća ga u tuđini čeka.

*Žensko: Biće lepa, vitka. Prvi i drugi ljubaznik će je ostaviti. Kad se uda, s prvim će mužem hrđavo živeti i naskoro će ostati udova. S drugim će mužem u svakom zadovoljstvu poživiti. Naprasitost i jed će je u bolest baciti.

Foto: Profimedia

*Foto: Profimedia

Jul

*Muško: Ko se rodi ovog meseca, biće smeđ, povisok, razuman, pravičan, junačan, slobodan, jakog telesnog sastava i nagao, zbog toga mu se valja čuvati svake prepirke i svađe, jer može vrlo lako dopasti bede. Biće ljubitelj dobra pića i lepih jela.

*Žensko: Biće pobožna, rečita i prema nepoznatim prijatna. Ljubiće snažne i odvažne ljude, a osobito vojnike. Vrlo će se lako razgnjaviti, zatim odmah gnjev svoj stišati i nanesenu joj uvredu velikodušno oprostiti.

 

Avgust

*Muško: Ko se rodi ovog meseca, biće lep, srednjeg uzrasta, pobožan, ali i žestok, ugledan i čuven. U nauci će dobro napredovati. Za opšte će dobro sve pregoreti, ali neće nikakve blagodarnosti za to od svojih sunarodnika požnjeti. Ako se oda na trgovinu, biće pečen trgovac, a i obogatiće se.

*Žensko: Biće lepa, crnomanjasta, duge kose, mislostiva, a ponekad gorda i ponošljiva. U životu će svome mnoge teške i sumorne dane provesti. Ako se rano uda, neće bog zna kako biti sretna; ako li se pak do svoje 30. godine ne uda, vrlo lako može do groba devovati.

Septembar

*Muško: Ko se ovog meseca rodi, biće smeđe kose, srednja uzrasta, pametan, samovoljan i nemaran. Ako struku, na koju se oda, dobro prouči, biće valjan trgovac, izvrstan zvaničnik… Do velika imanja neće doći, ali će mu se ime i posle smrti u narodu spominjati. Ljubiće pravdu i istinu, a i sirotinju će u nuždi, u koliko mu to moguće bude, potpomagati.Putovaće mnogo. Ako je odvažan i postojan, svaki će mu posao ići od ruke.

*Žensko: Biće crnomanjasta i kose kao svila; rečita, samovoljna, a kad-što i naprasita. U braku će mnogu decu izroditi i stare dane u miru i zadovoljstvu provoditi.

Foto: Thinkstock

*Foto: Thinkstock

Oktobar

*Muško: Ko se ovoga meseca rodi, pa se još u detinjstvu prema njemu strogo postupa, biće jedan od prvih ljudi; a ako se na njega ne obrati dovoljna pažnja, nego mu se sve kroz prste gleda, postaće grabljivac i nevaljalac. Mnoga će dobra ili mnoga zla počiniti. Radije će piti vino, nego vodu.

*Žensko: Biće visoka, lepa, ljutita i nagla. Poverenu tajnu neće moći prećutati. Valja joj se zdravo čuvati od mnoga zajedljiva govora, ako misli da sama sebi sreću ne ubije. Biće tuđoj sreći zavidljiva i strasna ljubiteljka vina i kave. U braku će mlogu decu izroditi, od kojih će u svojoj starosti veliku radost dočekati.

Novembar

*Muško: Ko se rodi ovog meseca, biće lep, vesele naravi, ponošljiv, pametan i zadovoljan. Ne treba ništa da uzima olako, jer sve što leti, ne jede se. Mnogi će ga neprijatelji na zlo navesti. Ako bude vojnik, biće strastven lovac i vrlo opasan kako neprijatelju na bojištu, tako devojkama u igri.

*Žensko: Biće umiljata, smeđa, duge kose, a kratke pameti. Ginuće za vojnicima i lovcima. Mnogi će se u nju zaljubiti, a ona će ih sve ismevati.

Decembar

*Muško: Ko se rodi ovog meseca, biće lepog i vitkog tela, jogunica, ljutica, gostoljubiv, uobražen. Kad kakvu radnju bude preduzimao, treba da pita za savet svoje prijatelje, jer će inače, ako pri svome uobraženju nepokolebiv ostane, u svkom poduzeću nesretan biti. Mnogo će putovati i kod stranaca će imati više uvaženja, nego kod svojih rođenih. Biće smrzla, te će se zdravo utopljavati. Ako bude imućan, sirotinji će mnogo dobra učiniti.

*Žensko: Biće muškobana, ali ipak prijatna i milostiva. Bolovaće vrlo malo. Svaki će joj posao, kao vrednoj i valjanoj gazdarici, ići od ruke. Od svoje dece i unučadi, dočekaće veliku radost.

(BalkansPress / Srbijadanas.com)

Scroll to top