EVROPSKA UNIJA, 20. septembar 2018. - Naglim rastom vrednosti dinara građani evropskih zemalja preko noći su se našli u vrlo teškoj situaciji iz koje traže izlaz i tračak nade. Skok kursa srpskog dinara izazvao je neverovatnu paniku među građanima u regiji EU koji imaju kredite u toj valuti.

Predsednik švajcarskog Udruženja korisnika kredita u dinarima (UKD) „Dindža“ Žak Manijenti je potvrdio za Njuz da evropljani koji vraćaju kredit u dinarama ne znaju šta da rade.

- Ja lično sam podigao kredit od 10.000.000 dinara koji sam vratio do pola, a sada je ta suma maltene opet ista kao na početku. Niko nije verovao da bi dinari mogli da budu ovako nepredvidivi.

Osim u Francuskoj, Švajcarskoj i Engleskoj, rastom dinara u skoro bezizlaznu situciju je dovedeno na desetine hiljada porodica u Španiji, Italiji i Portugalu.

 

Zbog vrlo teške situacija u kojoj su se iznenada našli građani zemalja EU koji su podigli kredite vezane uz srpski dinar, nadležne institucije će pokušati da pronađu rešenje za novonastalu krizu, a sami građani upozoravaju da su spremni čak i na proteste i štrajk glađu.

Udruženje korisnika kredita u dinarima (UKD) „Dindža“ u Švajcarskoj će pokušati da u saradnji s institucijama reši novonastali problem, dodajući ipak da postoji mogućnost preduzimanja i rigoroznih mera uključujući izlaske na ulicu.

- Prvo ćemo se obratiti državnim institucijama i novoizabranim vlastima kako bi videli šta oni mogu uraditi. Nakon toga, zauzećemo stav na vanrednoj Skupštini udruženja. Mi smo spremni, ako ne bude konkretnih rezultata, i na najrigoroznije mere, na izlazak na ulice, na štrak glađu, blokade, poručili su iz ovog udruženja.

* Ovaj teks je šaljivog karaktera i nema za cilj da bilo koga uvredi ili dezinformiše :-)

(Izvor: Njuz.net | Autori: Bojan Savić i Viktor Marković)


Scroll to top